Na hlavný obsah

Ukrajina žiada predĺženie dohody o vývoze obilia najmenej o jeden rok

Mala by zahŕňať aj ďalšie prístavy.

Ukrajina žiada predĺženie dohody o vývoze obilia najmenej o jeden rok
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajina tento týždeň požiada Turecko a OSN, aby začali rokovania o predĺžení tzv. obilnej dohody, ktorá má zabezpečiť bezpečný odvoz obilia z Ruskom blokovaných ukrajinských čiernomorských prístavov.

Kyjev bude žiadať o predĺženie dohody najmenej o jeden rok. Dohoda by sa teraz mala týkať aj prístavov v Mykolajive. Informovala o tom v stredu (22. 2.) agentúra Reuters s odvolaním sa na Jurija Vaskova, námestníka ukrajinského ministra dopravy.

Platnosť dohody vyprší v marci

Práve OSN a Turecko pomohli v júli minulého roka vyjednať ukrajinsko-ruskú dohodu o vývoze obilia z čiernomorských prístavov. Jej platnosť predĺžili vlani v novembri. Ak sa opäť nepredĺži, jej platnosť vyprší 18. marca.

„Tento týždeň zverejníme oficiálny návrh súvisiaci s potrebou pracovať na predĺžení dohody,“ povedal Vaskov. Dodal, že presný dátum rokovaní, ktoré sa predtým uskutočnili v Turecku, ešte nestanovili.

„Požiadame o predĺženie nie o 120 dní, ale aspoň o jeden rok. Ukrajinský a svetový poľnohospodársky trh musí byť schopný dlhodobo plánovať objemy vývozu,“ dodal.

Viac inšpekčných tímov

Ukrajina bude tiež trvať na zvýšení počtu inšpekčných tímov, aby sa „odstránilo množstvo lodí čakajúcich na inšpekciu“, povedal.

Kyjev opakovane obvinil Moskvu, že zdržiava inšpekcie lodí prepravujúcich ukrajinský poľnohospodársky tovar, čo vedie k zníženiu dodávok a stratám pre obchodníkov. Rusko obvinenia odmieta. Tvrdí, že si plní všetky svoje záväzky vyplývajúce z dohody o obilí.

Námestník ukrajinského ministra dopravy tiež uviedol, že situácia v oblasti inšpekcií sa od novembra nezmenila a že na ruskej strane pôsobia len tri inšpekčné tímy.

„Nedošlo k žiadnemu pozitívnemu posunu. Na druhej strane, OSN, Turecko a Ukrajina vedia v prípade potreby vykonať aj 40 inšpekcií denne. A taká potreba tu je. Na inšpekciu čaká asi 140 lodí,“ povedal Vaskov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet