Na hlavný obsah

Vyučujúci zdobia triedy a kuchárky zostavujú menu. Štáby RTVS zisťovali, ako to vyzerá v školách týždeň pred začiatkom školského roka

Niekde budú overovať novú školskú reformu.

Vyučujúci zdobia triedy a kuchárky zostavujú menu. Štáby RTVS zisťovali, ako to vyzerá v školách týždeň pred začiatkom školského roka
Ilustračná snímka triedy. Foto: RTVS

Ako to vyzerá v školách týždeň pred začiatkom školského roka? Riaditelia hľadajú učiteľov, vyučujúci zdobia triedy a kuchárky zostavujú menu. Zistili to štáby RTVS.

Na základnej škole Mudroňova v Bratislave učitelia čistia triedy, pripravujú učebnice či zdobia nástenky. „Musíme si stále prejsť napríklad hodnotenie, klasifikáciu, školský poriadok. Dopĺňame niektoré veci, čo nám vyhovuje. Napríklad, momentálne teraz pracujem na bodovom systéme pre tretí ročník, čiže to bude v našej škole ako nóvum,“ povedala učiteľka tretieho ročníka Katarína Kucíková.

Bodovanie namiesto známok sa im osvedčilo vo vyšších ročníkoch. Učitelia preto v týchto dňoch dolaďujú systém pre prvý stupeň. Prázdne triedy pred začiatkom školského roka využila škola aj na komisionálne skúšky. „To znamená, že deti, ktoré máme v zahraničí, tento týždeň prichádzajú na preskúšanie,“ priblížil riaditeľ ZŠ Mudroňova v Bratislave Richard Savčinský.

Aj táto základná škola pocítila problém s nedostatkom učiteľov, ktorý je najvypuklejší v Bratislavskom a Trnavskom kraji. V zborovni stále chýba učiteľ slovenského jazyka.

„Odmietol nám a na poslednú chvíľu nám nenastúpi. Ideme teda cez inzeráty na poslednú chvíľu hľadať učiteľa,“ priblížil riaditeľ. Verí však, že ak by sa im to aj nepodarilo, zvládli by odborne odučiť aj z vlastných kapacít.

Prípravám na začiatok nového školského roka sa venovali redaktorky RTVS Ľubomíra Hulínová a Martina Beshirová:

Pripravujú sa aj školské jedálne

Šošovicová polievka, palacinky s džemom a lososový šalát – toto už je menu prvého školského dňa. Okrem výberu pokrmov pracuje vedúca školskej kuchyne aj na zozname stravníkov. Pribudla totiž ďalšia oblasť diétneho stravovania.

„Pre detičky, ktoré majú intoleranciu na určité potraviny. Rodič si musí sám požiadať o zaradenie do tejto skupiny na základe lekárskych vyšetrení,“ vysvetlila vedúca jedálne na ZŠ Mudroňova v Bratislave Zuzana Mráziková.

Pilotný projekt novej školskej reformy

Na nový školský rok sa pripravujú aj základné školy v Rožňave. Jedna z nich bude v pilotnom projekte novej školskej reformy.

„Prvým krokom bolo, že sme si určili priority školy a detí v našom regióne. Samozrejme, v prvom ročníku je naďalej naším prvoradým cieľom, aby sa deti naučili čítať, písať a počítať. No naším hlavným cieľom je aj to, aby deti vedeli využiť svoje poznatky,“ uviedla učiteľka prvákov na základnej škole Ul. pionierov v Rožňave Katarína Lengyelová.

Žiaci sa budú učiť vo vzdelávacích blokoch, ktoré sú prispôsobené pre súčasné 21. storočie. Novinkou bude aj hodnotenie žiakov.

„Aby hodnotenie deti najmä motivovalo, preto budeme využívať slovné hodnotenie. Budeme sa snažiť deti podporovať a vzbudzovať ich záujem, ako o vyučovanie, tak aj o rozvoj seba samého,“ priblížila učiteľka prvákov Lengyelová.

„Pani učiteľky sú nadšené, pretože dostali množstvo právomocí, ktoré doteraz nemali. Takže aj vyučovací proces, verím tomu, že bude aj pre detičky oveľa zaujímavejší a záživnejší,“ povedala riaditeľka základnej školy v Rožňave Erika Fábiánová.

V lete rekonštruovali a modernizovali

Jedna z rožňavských škôl využila prázdniny aj na rôzne rekonštrukcie či modernizáciu učební. „Všetky triedy na druhom stupni sa vybavili hygienickými kútikmi. Zriadili sme nový študentský kútik. Po rokoch sa nám konečne podarilo kompletne zariadiť polytechnickú učebňu a zároveň sme si opravili bývalú učebňu špecifickej prípravy dievčat, ktorú sme premenovali na zážitkovú,“ vysvetlila riaditeľka školy.

Ani v Rožňave sa nevyhli nedostatku pedagógov. Pred novým školským rokom im chýbalo deväť učiteľov. „Stalo sa aj nám, že ešte teraz, posledný augustový týždeň hľadáme posledných kolegov, ale ja verím, že budeme 4. septembra všetci,“ dodala riaditeľka Fábiánová.

Novú školskú reformu bude v tomto školskom roku pilotne overovať 40 základných škôl na celom Slovensku. Všetky školy by ju mali zaviesť o tri roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko