Na hlavný obsah

Dotácie na obedy sa od nového školského roka rozširujú. Žiaci ich však zadarmo nedostanú automaticky

Rodičia musia o dotáciu školu požiadať.

Dotácie na obedy sa od nového školského roka rozširujú. Žiaci ich však zadarmo nedostanú automaticky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Takzvané obedy zadarmo od nového školského roka dostanú aj žiaci na prvom stupni osemročných gymnázií, prváci na bilingválnych gymnáziách či predškoláci, ktorí sa vzdelávajú individuálne. V minulom školskom roku dotácie na obedy využívalo asi 440-tisíc detí.

Prvý stupeň osemročného gymnázia na Bilíkovej ulici v Bratislave navštevuje okolo 230 žiakov. Záujem o dotácie na obedy má zhruba 90 percent rodičov. „Úplne zadarmo nie sú, ale na jedno dieťa to robí zaujímavý rozdiel asi 40 eur. Takže pri viacčlennej rodine už je to celkom zaujímavé,“ priblížil riaditeľ gymnázia Daniel Kasala.

Lacnejšie obedy si pochvaľuje aj Gabriela Bočincová, ktorá má tri deti, z toho dve navštevujú základnú školu. Dotované obedy využívali už aj koncom minulého školského roka.

Obedom zadarmo sa v spravodajstve RTVS venovali redaktorky RTVS Diana Kovaľová a Dominika Kusá:

„Platili sme zhruba 35 – 40 eur na jedno dieťa na jeden mesiac a teraz platíme už len manipulačný poplatok, čo robí 8 – 10 eur mesačne, čo je výrazná úspora. Vieme ich využiť na školské potreby alebo čokoľvek iné, na záujmovú činnosť,“ uviedla matka troch detí.

Takzvané obedy zadarmo nedostanú žiaci automaticky. Rodičia o tom musia školu informovať. „V týchto dňoch rodičia našich žiakov cez Edupage dostávajú pokyny, ako majú postupovať, ako sa majú prihlasovať, dokedy sa majú prihlasovať. Problém je trošku s novoprijatými žiakmi, s tými sa to bude realizovať vlastne hneď, ako nastúpia do školy,“ vysvetlil Kasala.

Žiadosť treba podať do 10. septembra

Kompletné zoznamy žiakov, ktorých rodičia chcú na dotované obedy prihlásiť, musia mať školy na začiatku školského roka. Čas na podávanie žiadostí na úrady práce majú školy alebo ich zriaďovatelia najneskôr do 10. septembra.

„Žiadosť je potrebné podať na príslušnom úrade práce kompletnú spolu s prílohami. Potom im bude dotácia na stravu na oprávnené deti vyplatená preddavkovo do 25. septembra,“ spresnila hovorkyňa ústredia práce Marianna Šebová.

Rodičia môžu svoje deti na lacnejšie obedy prihlásiť aj neskôr. Ak tak urobia napríklad po 10. septembri, dotáciu škola dostane až v októbri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko