Na hlavný obsah

Školské potreby oproti vlaňajšku zdraželi. Zisťovali sme, koľko bude tento rok stáť výbava pre prváka

Zvýšený príspevok od štátu všetky náklady nepokryje.

Školské potreby oproti vlaňajšku zdraželi. Zisťovali sme, koľko bude tento rok stáť výbava pre prváka
Ilustračná snímka prváčky. Foto: RTVS

Rodičia tohtoročných prvákov budú musieť siahnuť do peňaženky hlbšie. Školské potreby oproti vlaňajšku zdraželi. Rodičia prváčikov by si preto nákupy nemali nechať na poslednú chvíľu. Od štátu dostanú tento rok aj vyšší príspevok na nákup školských potrieb. Nepokryje však všetky náklady.

Mnohí rodičia prvákov ešte nevedia, čo všetko budú ich deti potrebovať. No už teraz rátajú s tým, že to nebude lacné. „Máme zatiaľ školskú tašku, ostatné pomôcky zatiaľ nie, keďže nám oznámili, že informácie nám dajú v prvý deň školského roka. Tým, že mám synovca, ktorý bude tretiak, od nich máme nejaké veci,“ povedala mama prváčky Zuzana.

Zo školy sme dostali zoznam školských pomôcok, ktoré prvák potrebuje. Poďme sa pozrieť na to, koľko za ne zaplatíme v bežnom papiernictve.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

Rovnaký zoznam pomôcok sme nakúpili v online papiernictve, cena je veľmi podobná. No rodičia musia rátať aj s úborom na telesnú výchovu, s prezuvkami, najviac im z rozpočtu odkrojí školská taška.

„Okolo 70 do 100 eur, dá sa aj lacnejšie. Treba si všímať viacero aspektov, jedným z nich je, aby bola ergonomicky tvarovaná, aby bola vhodná pre toho prváčika. Treba si všímať výšku,“ vysvetlila vedúca predajne s kancelárskymi potrebami Monika.

Písacie alebo kresliace potreby oproti minulému roku zdraželi o jedenásť percent. Za zošity či výkresy si priplatíme o 16 percent viac. Analytička odporúča mať na to pripravenú rezervu.

„Ísť s dobrým zoznamom do obchodu, potom je dobré porovnávať ceny, pokojne nech využívajú aj zľavy, ale s rozumom, aby nenakúpili aj to, čo nepotrebujú,“ priblížil analytička, WOOD & Company Eva Sadovská.

Príspevok na školské pomôcky bude vyšší

Rodičom pomôže aj tento rok príspevok na nákup školských potrieb, bude vyšší ako vlani. „Suma zvýšenia prestavuje 110 eur. Spolu tak rodičom za mesiac september príde prídavok vo výške 170 eur. Rodičia nemusia špeciálne žiadať o zvýšený prídavok na dieťa, vyplatí sa im automaticky v mesiaci október. Jedinou podmienkou je nástup dieťaťa do školy,“ vysvetlila hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marianna Šebová.

Nákupom školských potrieb to však nekončí. Školská družina stojí asi 40 eur, réžia kuchyne 16 eur mesačne. „Popravde, boli sme trochu zaskočení. Nemáme vytvorený budget. Rátame s poplatkami za krúžky či už v rámci školy, alebo mimo školy,“ povedala mama prváčky.

Príspevky ponúkajú aj obce či mestské časti. O možnostiach sa treba informovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko