Na hlavný obsah

Americká snemovňa si ani po viac ako dvoch týždňoch nedokázala zvoliť predsedu

Republikáni sú nejednotní a zasadnutie je prerušené na neurčito.

Americká snemovňa si ani po viac ako dvoch týždňoch nedokázala zvoliť predsedu
Snemovňa reprezentantov Spojených štátov. Foto: TASR/AP Photo/J. Scott Applewhite

Druhé kolo voľby predsedu v stredu (18. 10.) neukončilo viac ako dva týždne trvajúcu paralýzu americkej Snemovne reprezentantov. Tesná väčšina Republikánskej strany zostáva nejednotná a jej hlavný kandidát Jim Jordan zaostal za potrebným počtom hlasov ešte výraznejšie ako v utorok (17. 10.). Špekuluje sa o hlasovaní o návrhu, ktorý by prisúdil právomoci dočasnému šéfovi komory Patrickovi McHenrymu.

Bezprecedentná kríza v snemovni trvá od 3. októbra, keď o funkciu predsedu prišiel republikán Kevin McCarthy v dôsledku dlhotrvajúcich sporov medzi frakciami vo svojej strane. Rozopretie pôsobenia republikánskej väčšiny sprevádzajú od januárového začiatku funkčného obdobia, keď McCarthy na zvolenie potreboval 15 kôl hlasovania.

Stredajšie kolo tak bolo už 17. tohtoročným hlasovaním, pri ktorom sa vyberal šéf snemovne. Jordan v ňom získal 199 hlasov a podľa amerických médií tak zaostal za najnižším ziskom McCarthyho z januárovej voľby. Kandidáta nominovaného republikánskym klubom nepodporilo 22 jeho členov, čo je o dvoch viac ako v utorok. Najviac hlasov získal opäť líder demokratov Hakeem Jeffries, keďže však nešlo o väčšinu všetkých hlasujúcich, snemovňa zostáva bez zvoleného predsedu.

Zasadnutie je prerušené na neurčito

Zasadnutie bolo po hlasovaní prerušené na neurčito a ďalší vývoj zostal nevyspytateľný. Jordan uviedol, že nehodlá z boja odstupovať, načasovanie ďalšieho kola voľby však nebolo ihneď jasné.

Kým McCarthy v januári čelil odporu skupiny ultrakonzervatívnych republikánov a blízkych spojencov exprezidenta Donalda Trumpa, teraz je situácia opačná. Šéf parlamentného výboru pre súdnictvo Jordan, ktorý v minulosti viedol krajnú republikánsku frakciu House Freedom Caucus a stál po boku Trumpa pri spochybňovaní jeho volebnej porážky, potrebuje presvedčiť umiernenejších kolegov, ktorí majú výhrady voči jeho politickému štýlu a prioritám.

Časť republikánov teraz podľa amerických médií presadzuje návrh, ktorý by na zvyšok roka vyhlásil za právoplatného predsedu McHenryho. Cieľom je umožniť Parlamentu vrátiť sa k prerokovaniu naliehavých otázok, ako je nový rozpočet, zatiaľ čo republikáni by pokračovali v hľadaní trvalejšieho riešenia. McHenry sa stal lídrom snemovne automaticky po odvolaní McCarthyho a jeho právomoci nie sú úplne jasné, vzhľadom na to, že takáto situácia ešte nikdy nenastala.

Jordan v stredu uviedol, že je otvorené hlasovanie o takomto variante. Akú by mala medzi republikánmi podporu, nie je jasné. Schválená by však teoreticky mohla byť aj za prispenia demokratov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet