Na hlavný obsah

USA zablokovali rezolúciu odsudzujúcu Hamas. Neobsahovala požiadavku na prímerie

Rusko a Británia sa hlasovania zdržali.

USA zablokovali rezolúciu odsudzujúcu Hamas. Neobsahovala požiadavku na prímerie
Na snímke radikáli z hnutia Hamas. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) neschválila v stredu (18. 10.) návrh rezolúcie odsudzujúcej „teroristické útoky“ palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael a násilie voči civilistom. Rezolúciu vetovali Spojené štáty, ktoré vyzvali na humanitárnu pomoc pre Palestínčanov v pásme Gazy, informovali agentúry AP, AFP a DPA.

Rezolúciu podporilo 12 z 15 členov BR OSN; USA návrh vetovali, Rusko a Británia sa hlasovania zdržali.

Text rezolúcie predložený Brazíliou, ktorá v súčasnosti predsedá krajina Bezpečnostnej rade OSN, zahŕňal požiadavku, aby Izrael stiahol svoju výzvu na evakuáciu približne milióna civilistov zo severu pásma Gazy. Vyzýval tiež na ukončenie bojov a útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra označoval za „ohavný“.

Neobsahoval však zmienku o utorňajšom (17. 10.) večernom útoku na nemocnicu v pásme Gazy ani požiadavku na prímerie vo vojne medzi Izraelom a Hamasom. BR pred záverečným hlasovaním zamietla pozmeňujúce návrhy Ruska.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomas-Greenfieldová po hlasovaní uviedla, že prezident USA Joe Biden je v regióne Blízkeho východu, kde sa zapája do diplomatického úsilia. Kritizovala text rezolúcie, v ktorom nebolo uvedené nič o práve Izraela na sebaobranu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet