Na hlavný obsah

Odveta za útoky na izraelské územia: USA uvalilo sankcie na členov a sponzorov hnutia Hamas

Stalo sa to v deň, keď Joe Biden pricestoval na návštevu Izraela.

Odveta za útoky na izraelské územia: USA uvalilo sankcie na členov a sponzorov hnutia Hamas
Militanti z Hamasu. Foto: TASR/AP

Spojené štáty americké uvalili v stredu (18. 10.) sankcie na desiatich členov a sponzorov militantného hnutia Hamas. Medzi sankcionovanými osobami je aj jeden z veliteľov ozbrojeného krídla Hamasu. Informuje o tom agentúra AFP.

Americká ministerka financií Janet Yellenová uvalenie sankcií zdôvodnila nedávnym „brutálnym a bezohľadným masakrom izraelských civilistov vrátane detí“ militantmi z Hamasu. Dodala, že USA „podniknú všetky potrebné kroky“, aby zabránili tomuto hnutiu získavať peniaze na podobné útoky.

Nové sankcie uvalili USA na osoby sídliace v pásme Gazy, Sudáne, Turecku, Alžírsku či Katare. Ministerstvo financií USA uviedlo, že dosiaľ sa zameralo celkovo na takmer 1000 osôb a subjektov spojených s terorizmom a jeho financovaním Iránom, hnutím Hamas a Hizballáh. USA dlhodobo evidujú Hamas ako teroristickú organizáciu.

USA oznámili uvalenie sankcií v deň, keď americký prezident Joe Biden pricestoval na návštevu Izraela.

Konflikt v pásme Gazy vypukol po rozsiahlych útokoch Hamasu na izraelské územia v sobotu 7. októbra. Odvtedy si vyžiadal viac než 1400 obetí na strane Izraela. Ďalšie dve stovky osôb držia v pásme Gazy ako rukojemníkov. Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy hlási za toto obdobie viac než 3000 obetí na životoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet