Na hlavný obsah

Bezpečnostné zložky podcenili Hamas. Izrael už vlani získal scenár útoku, píše denník The New York Times

Izraelskí analytici a vojenskí velitelia plán na útok vyhodnotili ako príliš ambiciózny.

Bezpečnostné zložky podcenili Hamas. Izrael už vlani získal scenár útoku, píše denník The New York Times
Militanti z Hamasu. Foto: TASR/AP

Izraelské bezpečnostné zložky mali už od minulého roka vo svojich rukách dokument, ktorý popisoval útok palestínskeho hnutia Hamas na izraelské územie, ktoré susedí s Pásmom Gazy.

Uviedol to vo štvrtok (30. 11.) denník The New York Times, ktorý sa s dokumentom oboznámil. Podľa neho text opisuje postup, ktorý hnutie Hamas skutočne použil pri útoku zo soboty 7. októbra, keď zomrelo na juhu Izraela najmenej 1 200 ľudí.

Izraelské bezpečnostné zložky však vyhodnotili plán ako príliš ambiciózny a mimo bojovej schopnosti palestínskeho hnutia.

Dokument, ktorý má zhruba 40 stránok, získali izraelské bezpečnostné sily viac ako rok pred útokom zo 7. októbra.

Plán neuvádzal dátum, kedy chce hnutie Hamas vykonať úder na izraelské územie. Niektoré pasáže dokumentu však s veľkou presnosťou predpovedali to, čo sa nakoniec stalo 7. októbra, píše The New York Times.

Dokument, ktorý v izraelských bezpečnostných kruhoch získal názov Jerišský múr, opisuje napríklad taktiku, ktorú použilo hnutie Hamas pre vniknutie na izraelské územie.

Podľa dokumentu vypálenie veľkého množstva rakiet malo odviesť pozornosť izraelskej armády. Bezpilotné prostriedky počas toho ničili bezpečnostné kamery a automatické zbrane rozmiestnené pri hranici s Pásmom Gazy.

Vďaka tomu mohli ozbrojenci hnutia Hamas vo veľkom počte prekonať bezpečnostné bariéry na hranici s Izraelom.

Plán vyhodnotili ako príliš ambiciózny

Izraelskí bezpečnostní analytici a vojenskí velitelia však plán na útok vyhodnotili ako príliš ambiciózny a mimo bojových schopností, ktoré mohlo nasadiť hnutie Hamas. Podľa predstaviteľov armády a tajných služieb nebolo ani jasné, či vedenie Hamasu plán skutočne schválilo.

Nezmenil sa ani postoj po varovaní analytičky z prestížnej spravodajskej skupiny 8 200, ktorá v júli tohto roku poukázala, že vojenské cvičenia hnutia Hamas plne zodpovedajú scenáru opísanému v dokumente.

Jeden z dôstojníkov divízie izraelskej armády, ktorá mala na starosti situáciu v Pásme Gazy, označil dokument za výplod fantázie, čo daná analytička odmietla. „Je to plán na začatie vojny,“ uviedla v e-mailovej korešpondencii, s ktorou sa denník rovnako oboznámil.

Podľa denníka dokument obsahuje aj mnoho podrobností o vojenských základniach a infraštruktúre izraelskej armády v okolí Pásma Gazy. To vyvoláva otázky, ako palestínske hnutie dokázalo získať taký veľký počet informácií.

NYT tiež poukazuje, že predstavitelia izraelskej armády priznávajú, že posilnenie jednotiek rozmiestnených pri Pásme Gazy by bývalo mohlo zmenšiť dopad útoku hnutia Hamas na civilné obyvateľstvo.

Pri útoku zo 7. októbra zomrelo vyše 1200 ľudí a ďalších 240 osôb palestínski ozbrojenci uniesli, uvádza izraelské úrady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet