Na hlavný obsah

Izraelská armáda obnovila bojové operácie. Tvrdí, že Hamas porušil prímerie

Zastavenie bojov trvalo od minulého piatku.

Izraelská armáda obnovila bojové operácie. Tvrdí, že Hamas porušil prímerie
Palestínčania kráčajú medzi troskami zničených budov v centrálnom pásme Gazy. Foto: Profimedia

Izraelská armáda v piatok (1. 12.) ráno oznámila, že obnovila svoje bojové operácie v Pásme Gazy. Palestínske hnutie Hamas podľa nej porušilo prímerie tým, že vykonalo raketový útok z Pásma Gazy, uviedli agentúry.

Izraelské oznámenie prišlo krátko po tom, ako o 6.00 h SEČ minul termín konca pokoja zbraní bez toho, aby niektorá zo strán zapojených do vyjednávaní potvrdila jeho predĺženie. Zastavenie bojov trvalo od minulého piatku (24. 11.).

Po 6.00 h SEČ izraelská armáda oznámila, že obnovuje údery na hnutie Hamas v Pásme Gazy. „Hamas porušil prestávku v (bojových) operáciách a navyše strieľal na izraelské územie,“ uviedla armáda. O niečo neskôr podľa izraelských médií izraelské obranné sily uviedli, že letectvo zaútočilo na ciele spojené s Hamásom.

Krátko pred koncom prímeria izraelské médiá informovali o dvoch prípadoch protiraketových poplachov v oblastiach pri hraniciach s Pásmom Gazy. Izraelská armáda potvrdila, že zachytila jednu raketu z Pásma Gazy.

Prímerie niekoľkokrát predĺžili

Reportér agentúry AFP krátko po konci prímeria informoval o leteckých a delostreleckých úderoch na mesto Gaza. O úderoch hovoria aj palestínske médiá. Tie referovali o streľbe a explóziách na severe Pásma Gazy už pred 6.00 h SEČ. Denník Haarec o niečo neskôr citoval palestínske zdroje, podľa nich sú ciele útokov tiež na juhu Pásma Gazy.

Prímerie, ktoré zastavilo boje medzi Izraelom a hnutím Hamas, platilo od minulého piatka. Pôvodne bolo dohodnuté na štyri dni, a potom ho strany za sprostredkovania Kataru, USA a Egypta niekoľkokrát predĺžili.

V rámci dohody bolo podľa agentúry AP oslobodených vyše 100 rukojemníkov držaných hnutím Hamas. Ďalších 125 ľudí palestínske hnutie podľa izraelských úradov stále väzní. Izrael prepustil zo svojich väzníc niekoľko stoviek Palestínčanov. Prímerie umožnilo tiež navýšiť prepravu potrebnej humanitárnej pomoci do Pásma Gazy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet