Na hlavný obsah

Tínedžeri plánovali v Nemecku teroristický útok na vianočnom trhu, polícia včas zasiahla

Mladík zverejnil video na sociálnej sieti.

Tínedžeri plánovali v Nemecku teroristický útok na vianočnom trhu, polícia včas zasiahla
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nemecká polícia zadržala dvoch mladých islamských radikálov vo veku 15 a 16 rokov. Plánovali teroristický útok na vianočný trh v Kolíne nad Rýnom. Obaja žijú v Nemecku. Štátna prokuratúra ich poslala do vyšetrovacej väzby.

Polícia zasiahla po zverejnení videa 15-ročným Afgancom, ktorý dlhodobo žije v Nemecku. V uzatvorenej skupine na sociálnej sieti burcoval k svätej vojne proti Západu a avizoval, že 1. decembra spácha útok na vianočnom trhu v Kolíne nad Rýnom.

Situáciu s islamskými radikálmi priblížil v reportáži relácie Správy RTVS redaktor Tibor Macák:

Jeho komplic, 16-ročný Čečen s ruským štátnym občianstvom, je z brandenburského Wittstocku a žiadal o azyl v Nemecku. Polícia ho už poznala ako stúpenca teroristickej organizácie Islamský štát.

„Dostali sme informácie zo zahraničia o plánovanom teroristickom útoku. Okamžite sme alarmovali bezpečnostný a justičný aparát. Dotyčné osoby sme v oboch spolkových krajinách rýchlo identifikovali a vydali príkaz na zásah polície,“ informoval minister vnútra Severného Porýnia-Vestfálska Herbert Reul.

„Pri razii zhabali dôkazový materiál vrátane elektronického nosiča dát,“ dodal Reul.

Antisemitizmus sa rovná strate občianstva

V súvislosti so zvýšeným rizikom teroristických útokov a rastúcim antisemitizmom hrozí dotyčným osobám okamžité vypovedanie z Nemecka.

„Nový zákon o štátnej príslušnosti jasne deklaruje, že antisemitizmus je v rozpore s právom na udelenie trvalého pobytu v Nemecku. Nikdy viac, to neplatí len v uliciach a na námestiach nemeckých miest. Preto musí každý vedieť, že ak bude šíriť antisemitizmus, riskuje stratu štatútu pobytu v krajine,“ vyjadril sa k situácii nemecký kancelár Olaf Scholz.

„Boj proti terorizmu zostáva veľmi náročnou úlohou nielen pre úrady v Nemecku, ale aj v zahraničí. Som rád, že spolupráca aj v tomto prípade vynikajúco fungovala,“ povedal Reul.

Spolkový úrad pre ochranu ústavy vydal správu, podľa ktorej sa riziko teroristických útokov v Nemecku enormne zvýšilo. Nemecké tajné služby zvýšili stupeň sledovania všetkých podozrivých osôb a intenzívne spolupracujú aj so zahraničím.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet