Na hlavný obsah

Ťažký údel šoférov odhŕňačov: Brzdia ich nedisciplinovaní vodiči aj zablokované úzke uličky

Cestári pripomínajú, že sneží na celej ploche naraz.

Ťažký údel šoférov odhŕňačov: Brzdia ich nedisciplinovaní vodiči aj zablokované úzke uličky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Šoféri odhŕňačov a posýpacích áut zápasia nielen s počasím, ale aj s nedisciplinovanými vodičmi. Prácu im komplikujú zle zaparkované autá v úzkych uliciach. Vodiči často nechávajú autá zaparkované na ceste napriek tomu, že majú vlastné dvory.

Naložené posýpacie auto môže vážiť aj 20 ton. Ich vodiči sa často stretávajú s problémami, ktoré výrazne spomaľujú ich prácu.

„Niektorí vodiči áut parkujú tak, že nám buď spomaľujú údržbu alebo dá sa povedať že sa niekedy nedá aj prejsť s posypovými vozidlami ktoré majú svoje rozmery,“ povedal riaditeľ údržby mesta Kysucké Nové Mesto Michal Poštek.

Cestári pripomínajú, že sneží na celej ploche naraz. Odhŕňajú postupne a keď narazia na takúto prekážku, musia stráviť čas riešením tohto problému namiesto pokračovania po trase. Okolo auta, ktoré musí šofér obchádzať, sa tvoria aj snehové jazyky, ktoré potom zamŕzajú.

Podľa zákona takto parkovať môžu

„Ten šofér mohol byť úplne kdesi inde a nie je. Zaberá to čas. A aby ľudia mali všetko naraz odhrnuté, všetko posypané tak nás to zastavuje,“ posťažoval sa vodič údržby mesta Kysucké Nové Mesto Jozef Judák.

Problémom s odhŕňaním ciest sa v Správach RTVS venoval redaktor RTVS Martin Do:

Podľa zákona vodiči takto parkovať môžu. Mesto však pripomína, že cesty musia byť upravené aj napríklad kvôli záchranným službám.

„Ono to platí celý rok, že by sme mali byť tolerantní voči sebe, ale hlavne v týchto zimných mesiacoch. V noci potrebuje veľakrát prejsť odhŕňací voz. Ale ten odhŕňací voz je len predvoj možnej sanitky, možných hasičov, možných policajtov,“ uviedol primátor mesta Kysucké Nové Mesto Marián Mihalda.

Takýto problém nemá len Kysucké Nové Mesto. Ani v iných samosprávach ho však nevedia riešiť inak ako prosbou, pretože väčšina vodičov neporušuje žiadny zákon.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko