Na hlavný obsah

Zima v uplynulých dňoch prekvapila vodičov. V Žilinskom kraji si situáciu na cestách vedia overiť pomocou kamier online

Zefektívni to aj zimnú údržbu.

Zima v uplynulých dňoch prekvapila vodičov. V Žilinskom kraji si situáciu na cestách vedia overiť pomocou kamier online
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Cesty v správe Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) monitoruje túto zimu 50 kamier s meteostanicami. Od rozšírenia systému si správa ciest sľubuje úspory pri zimnej údržbe. Ako to vyzerá na cestách, si cez internetovú stránku môže pozrieť aj verejnosť.

Doteraz mali dispečeri Správy ciest (SC) ŽSK k dispozícii iba desať meteostaníc s kamerami. Rozšírenie o ďalších 40 pokrýva najmä kritické úseky ciest. „Má to veľký význam na horských priechodoch. Tam je iné podnebie, a teda iný stav vozovky ako všade inde,“ skonštatovala riaditeľka odboru dopravy ŽSK Gabriela Tisoňová.

Monitorovaniu ciest v Žilinskom kraji pomocou kamier s meteostanicami sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venoval redaktor Vlado Záborský:

Vďaka informáciám z meteostaníc majú dispečeri k dispozícii aktuálne informácie o stave počasia v daných lokalitách. V prípade lokálnych zrážok alebo v období, keď v nižších polohách iba prší, vedia dispečeri podľa záberov z kamier poslať techniku iba na nutné miesta.

„Mimoriadne to pomôže a zefektívni zimnú údržbu, lebo je menej preventívnych výjazdov,“ podotkol generálny riaditeľ SC ŽSK Juraj Lazúr. Cez internetovú stránku sa na periodicky aktualizované zábery z kamier môže pozrieť aj verejnosť.

„Sú tam základné informácie, ktoré im môžu pomôcť, ak sa na cestu pripravujú a chcú vidieť, aká vozovka, alebo čo sa deje v danej lokalite,“ vysvetlil riaditeľ Správy ciest Horné Považie ŽSK Milan Hlávka.

Na fotografii sa zobrazí nielen stav cesty, ale aj teplota vzduchu a vozovky, čas, v ktorom záber vznikol, vlhkosť vzduchu a nadmorská výška snímaného miesta. Stanice fungujú nezávisle od elektrickej siete, keďže energiu majú z fotovoltických panelov.

Rozšírenie systému kraj financoval z vlastných zdrojov a za 40 staníc a nový softvér zaplatil vyše 330-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny