Niektoré pekárne na Slovensku už pre nedostatok zamestnancov začali obmedzovať produkciu a prestávajú prijímať nové objednávky.
V predvianočnom období, keď býva dopyt po chlebe, pečive a koláčoch troj- až štvornásobne vyšší ako počas roka, to môže spôsobiť nedostatok niektorých pekárskych a cukrárskych výrobkov na pultoch.
Uviedol to Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC). Týkať sa to bude podľa neho najmä tradičných regionálnych slovenských vianočných výrobkov.
„Nedostatok pracovníkov z dôvodu zhoršujúcej sa chorobnosti prakticky vo všetkých regiónoch Slovenska a zvyšujúci sa počet predčasných odchodov do dôchodku ovplyvnili počty zamestnancov. A to do tej miery, že viaceré prevádzky museli pristúpiť k obmedzeniu produkcie,“ priblížil Lapšanský.
Predpokladá, že vzhľadom na „veľmi negatívny vývoj v zdravotnej situácii populácie“, sa bude výroba v predvianočnom období obmedzovať ešte viac. Máme návrh riešenia situácie, ale čakáme na termín od ministra práce. Potrebujeme aktívnu spoluprácu s úradmi práce v regiónoch,“ dodal.
Problémy s dodržaním objednávok
V predvianočnom období, keď sa tradične v pekársko-cukrárskom sektore vyrobí o 300 až 400 percent výrobkov viac, tak podľa Lapšanského nebude možné naplniť všetky objednávky.
Pekári podľa neho už koncom novembra informovali o možných rizikách nadchádzajúceho obdobia. Ako najväčší sektor slovenského potravinárstva totiž začali zaznamenávať veľké množstvo žiadostí o predčasné odchody do dôchodku a rýchly rast chorobnosti svojich zamestnancov.
„Žiaľ, vážnosť situácie do ďalších týždňov môžeme len odhadovať. Ak sa práceneschopnosť ešte zhorší, budú musieť najmä stredné a väčšie prevádzky pristupovať k ešte väčším obmedzeniam, ako je napríklad rušenie celých zmien či zastavenie výroby v noci,“ skonštatoval Lapšanský.
SZPCC má viac ako 520 členov, od samostatne zárobkovo činných osôb až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.