Na hlavný obsah

Niektorí zamestnanci škôl nedostanú odmeny, mnohé samosprávy na ne nemajú peniaze

ZMOS požaduje od štátu do budúcna viac peňazí.

Niektorí zamestnanci škôl nedostanú odmeny, mnohé samosprávy na ne nemajú peniaze
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Niektorí zamestnanci škôl odmeny na konci roka nedostanú. Mnohé samosprávy nemajú peniaze pre kuchárky či vychovávateľky v základných školách. Starostovia a primátori žiadajú od štátu v budúcoročnom rozpočte viac financií.

Aj tento rok pred vianočnými sviatkami riaditelia škôl riešia, či a o koľko si zamestnanci prilepšia na koncoročných odmenách. No nemajú to ľahké.

„Zriaďovatelia majú veľké problémy, pretože dostali málo peňazí. Menej peňazí nám môžu dať, ale každá škola v rámci Starého Mesta sa snaží, aby odmeny dostal každý zamestnanec školy,“ uviedla riaditeľka ZŠ s MŠ, Dubová ul., Bratislava Eva Dubeňová.

V niektorých mestách a obciach peniaze pre kuchárky či vychovávateľky nezvýšili. Samosprávy oslabili vysoké ceny energii, inflácia, zvyšovanie platov učiteľov aj iných zamestnancov či zvýšenie daňového bonusu.

„U nás konkrétne ich nedostanú. Momentálne nie sme na tom tak, aby sme mohli odmeny prideliť,“ zaznelo vo vyjadrení starostu obce Staré Hory Mariána Gajdoša.

Finančné zdroje museli hľadať aj inde. „Problém vyriešili tak, že sme popresúvali peniaze z iných položiek,“ informoval primátor mesta Spišské Podhradie Michal Kapusta.

Akákoľvek odmena je motivačná

Pre kuchárky, ktoré zarábajú v hrubom asi 700 eur, je akákoľvek odmena motivačná. „Veď idú Vianoce, každý máme deti, vnúčatá. Každému sa prilepší, keď bude mať niečo navyše, môžeme kúpiť darčeky, bude nás to motivovať,“ povedala hlavná kuchárka Adriana Tóthová.

„Jednoznačne treba navýšiť finančné prostriedky. Navrhujeme, aby osobné náklady zamestnancov, ktorí sú napojení na podielové dane, aby to prešlo pod prenesený výkon, že sa o nich bude starať štát, nie mesto,“ skonštatoval predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek.

Odmenám v školách sa v Správach RTVS venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

Lepšie odmeňovanie nepedagogických zamestnancov škôl chce riešiť aj nová vláda. Ak sa totiž nič nezmení, nebude mať kto pre deti variť. Nájsť posily do školskej kuchyne je čoraz ťažšie.

„Od septembra hľadáme dve sily, hlásia, vydržia iba tri mesiace a potom odídu. Je to ťažká a málo zaplatená robota,“ uviedla Tóthová.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) požaduje od štátu do budúcna pre týchto zamestnancov viac peňazí. „Problém je v tom, že štát originálne kompetencie nedofinancuje dlhodobo. Čo by pomohlo, sú zdroje od štátu, ale my nevieme či nejaké prídu,“ povedal predseda ZMOS Jozef Božik.

Rezort financií nechce o podrobnostiach hovoriť dovtedy, kým vláda nepripraví štátny rozpočet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko