Na hlavný obsah

O predčasný dôchodok je rekordný záujem, je to totiž výhodné. Pre štátny rozpočet to znamená veľkú záťaž

Štátna kasa príde aj o odvody.

O predčasný dôchodok je rekordný záujem, je to totiž výhodné. Pre štátny rozpočet to znamená veľkú záťaž
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Do predčasného dôchodku ide rekordný počet ľudí, čo pre štátny rozpočet znamená nečakane veľkú záťaž. Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť na budúci rok náklady štátu na penzie stúpnu približne o 115 miliónov eur, zároveň štátna kasa príde o odvody vo výške približne 140 miliónov eur.

Do konca októbra požiadalo o predčasný dôchodok takmer 20-tisíc ľudí. Sociálna poisťovňa (SP) už eviduje aj žiadosti, ktoré prišli v novembri. „V 47. týždni pobočky SP doručili ústrediu 3 204 žiadostí o predčasný starobný dôchodok,“ priblížil hovorca SP Martin Kontúr.

Odchodom do predčasného dôchodku sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková:

Za záujmom vidia odborníci niekoľko dôvodov – prvýkrát sa môže odísť do dôchodku po štyridsiatich odpracovaných rokoch, a pre vysokú infláciu sa dôchodky dvakrát skokovo valorizovali. Do predčasného dôchodku idú podľa experta na dôchodkový systém Jozefa Mihála aj ľudia, ktorí by o tom inak neuvažovali.

„Bez ohľadu na to, že možno majú dobré zamestnanie, možno majú dobre platenú prácu a nie sú na ten predčasný dôchodok až tak odkázaní, tá matematika nepustí. Ísť do predčasného dôchodku je momentálne naozaj veľmi výhodné,“ uviedol Mihál. Ďalej skonštatoval, že mesačnú penziu môžu mať zhruba o 20 eur vyššiu. Ide o ľudí, ktorí žijú vo väčších mestách.

„Najvyšší záujem o predčasné dôchodky evidujeme v Bratislave, Trnave, Považskej Bystrici, Prievidzi, Trenčíne a Martine,“ doplnil Kontúr.

Tí, ktorí stihli o dôchodok požiadať v novembri, dostanú aj trinásty dôchodok a ďalší 300-eurový mimoriadny príspevok. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť však zdvíha varovný prst. S priemernou výškou predčasných dôchodkov 680 eur, za jeden mesiac pôjde o dodatočnú zaťaž na rozpočet vo výške 10 miliónov eur.

„Ak by sa počet predčasných dôchodcov tento rok zdvojnásobil, čiže 30-tisíc namiesto 15-tisíc, znamená to náklady v budúcom roku na dôchodky asi 115 miliónov eur,“ priblížil člen rozpočtovej rady Martin Šuster. Zároveň dodal, keďže títo ľudia prestanú platiť odvody, pôjde o ďalšiu stratu pre verejné financie. A to zhruba 140 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál