Na hlavný obsah

Mikroplasty sú už takmer všade. Sú však naozaj také škodlivé?

Niektorí vedci sú znepokojení, ale uznávajú, že existuje veľa nezodpovedaných otázok.

Mikroplasty sú už takmer všade. Sú však naozaj také škodlivé?
Mikroplasty na pláži. Foto: Profimedia

Mikroplasty našli v oceánoch, vo vzduchu, v potravinách, vo vode, v mnohých telesných tkanivách, vrátane srdca, pečene, obličiek a dokonca aj semenníkov. Ale naozaj škodia ľuďom?

Niektoré dôkazy naznačujú, že by mohli. Niektorí vedci sú znepokojení, ale uznávajú, že existuje veľa nezodpovedaných otázok, napísala agentúra AP.

Doktorka Marya Zlatniková, sanfranciská pôrodná asistentka, ktorá sa zaoberá štúdiom toxínov v životnom prostredí a tehotenstvom, sa stretla so štúdiami, ktoré vyvolávajú obavy z vplyvu mikroplastov na zdravie detí a dospelých.

Ide však o novú oblasť výskumu a nie je to niečo, o čom by zvyčajne diskutovala s pacientmi. „Zatiaľ si nie som úplne istá, čo na to povedať,“ povedala Zlatniková.

Plasty sú umelé materiály – mnohé z nich pochádzajú z ropy alebo iných ropných produktov. Pôsobením tepla a poveternostných vplyvov a dokonca aj trávením zvierat sa môžu rozpadať na menšie častice.

Jedna kreditná karta týždenne

Vedci sa čoraz viac zaujímajú o mikroplasty, ktoré môžu byť veľké ako guma na ceruzke alebo malé ako zlomok ľudského vlasu. Nanoplasty sú ešte menšie. Tieto miniatúrne plasty našli vo vzduchu, vode a pôde, v mlieku a v balenej aj kohútikovej pitnej vode. Objavili ich aj v rôznych potravinách, vrátane soli, cukru, medu, ryže a morských plodov.

Podľa vedcov sa vedú debaty o tom, koľko ich ľudia vdychujú a prehĺtajú, a môže to závisieť od toho, čo jedia a pijú a kde žijú.

Niektorí austrálski vedci v mene Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) v roku 2019 vypočítali, že mnoho ľudí každý týždeň skonzumuje zhruba päť gramov plastov z bežných potravín a nápojov, čo zodpovedá jednej kreditnej karte. Tento odhad nie je vedecky všeobecne prijímaný. Bežne ho však spomínajú v správach a článkoch.

Vedci sa stále snažia pochopiť mieru expozície, no jedna štúdia za druhou nachádza stopy plastov v telesných tkanivách.

„Mikroplasty boli namerané takmer vo všetkých telesných tkanivách, ktoré boli hodnotené,“ povedala Tracey Woodruffová, výskumníčka z Kalifornskej univerzity v San Francisku. Vedci dokonca uvádzajú, že ich našli v penise, vo vajíčkoch a v placente.

Správa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z roku 2022 dospela k záveru, že na základe dostupných dôkazov neexistuje jednoznačné riziko pre ľudské zdravie. Neexistuje ani jasný signál o rozsiahlom vplyve na verejné zdravie, aspoň pokiaľ ide o úmrtnosť. Miera úmrtnosti na rakovinu, srdcové choroby a mŕtvicu klesá, nie rastie.

Vedci však začali merať plasty v ľudskom tele – a snažiť sa vyhodnotiť ich vplyv na zdravie – až v posledných rokoch. Niektoré z týchto prác začínajú prinášať výsledky až teraz.

Ako sa im vyhnúť?

Je logické, že mikroplasty sú škodlivé, pretože obsahujú toxické chemické látky, povedala Woodruffová. Tá bola členkou tímu, ktorý na žiadosť kalifornských zákonodarcov preveril takmer 2 000 štúdií o mikroplastoch.

Môže sa napríklad stať, že mikroplasty hrajú úlohu v rastúcom výskyte niektorých druhov rakoviny u mladších ľudí, dodala.

Dostupné informácie naznačujú, že plasty môžu vyvolávať zápaly a spôsobovať ďalšie problematické zmeny v tele. Tie môžu napríklad zvyšovať riziko infarktu a mŕtvice.

Malá štúdia v časopise New England Journal of Medicine zo začiatku tohto roka naznačila, ale nepreukázala, že pacienti s preukázanými plastmi v tepnách sú vystavení väčšiemu riziku úmrtia na infarkt a mŕtvicu. Odborník, ktorý sa na výskume nepodieľal, však naznačil, že štúdia mohla prípadné účinky preceňovať.

„Hoci toho o mikroplastových časticiach a ich škodlivosti pre človeka stále ešte veľa nevieme, informácie, ktoré sú dnes k dispozícii, sú podľa môjho názoru veľmi znepokojivé,“ povedal doktor Philip Landrigan z vysokej školy Boston College.

Podľa vedcov existujú spôsoby, ako znížiť potenciálnu expozíciu mikroplastom. Kým vojdete do domu, vyzujte si topánky, aby ste zabránili roznášaniu prachu s obsahom plastov (nehovoriac o baktériách, špine a ďalších nečistotách) po celom dome.

Jedzte potraviny – najmä čerstvé ovocie a zeleninu – ktoré si pripravujete doma. Neohrievajte jedlo v mikrovlnnej rúre v plaste. Namiesto jednorazových plastových fliaš na vodu si radšej vyberajte opakovane použiteľné nerezové alebo sklenené fľaše.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet