Na hlavný obsah

Jednorazové papierové obaly nemusia byť ekologickejšie než plastové. Ich masívne využívanie spôsobuje nadmernú ťažbu dreva

Budúcnosť je v opakovane použiteľných obaloch.

Jednorazové papierové obaly nemusia byť ekologickejšie než plastové. Ich masívne využívanie spôsobuje nadmernú ťažbu dreva
Na ilustračnej snímke jednorazové plastové obaly. Foto: Unsplash

Papierové obaly nie sú ekologickejšie než plastové, väčšina z nich je nerecyklovateľná. Upozornila na to odborníčka na odpadové hospodárstvo z organizácie Priatelia Zeme – SPZ Monika Medovičová v pondelok (13. 11.) na portál euractiv.sk.

Masívne využívanie jednorazových papierových obalov má za následok nadmernú ťažbu dreva a stratu biodiverzity. V ich obsahu tiež nájdeme toxické chemikálie. Problémom však sú aj plasty, ktoré ich robia nerecyklovateľnými.

Marek Brinzík z NATUR-PACK však upozornil na to, že napríklad pohár na kávu, ktorý je plastom potiahnutý iba z jednej strany, je možné recyklovať, pretože plastová zložka je veľmi malá a vlákno sa podarí rozvlákniť, keďže ide len o jednu potiahnutú stranu.

„Využitie papierových obalov siaha od škatúľ na pizzu až po jednorazové poháre na nápoje, papierové vrecká, vrecia, nádoby na potraviny, debny, vložky, rozdeľovače a skladacie viacvrstvové kartóny. Papierový kartón je celosvetovo najviac spotrebovaným druhom papiera,“ uviedla Medovičová.

Problémom je jednorazovosť

Brinzík dodal, že väčšia časť papiera sa recyklovať dá. Pripomenul, že problémom pri obaloch je ich jednorazovosť.

„Z hľadiska enviromentálnej stopy nám vo veľa prípadoch lepšie vychádzajú plastové tašky, pokiaľ nie sú jednorazové. Ak teda niečo vieme využiť mnohonásobne, je to lepšie, záleží to od konkrétnej situácie. Problém s plastami však je, že nám veľmi často končia v prírode a ich nebezpečnosť trvá desiatky, stovky rokov pre živočíchy a po rozpade sa z nich stanú nebezpečné mikroplasty. Vzhľadom na takýto uniknutý odpad vyzerá papier, samozrejme, lepšie,“ dodal.

Generálny riaditeľ Európskej aliancie pre papierové obaly (EPPA) Matti Rantanen na portáli EURACTIV zdôrazňoval pozitívny vplyv jednorazových papierových obalov v porovnaní s plastovými obalmi, ktoré sú opakovane použiteľné.

Nedávna štúdia od koalície mimovládnych organizácií – Európskeho environmentálneho úradu, Zero Waste Europe, Fern, Environmental Paper Network a aliancie Rethink Plastic s názvom „Jednorazové papierové obaly na potraviny – falošné riešenie krízy odpadu z obalov“ odhalila, že nahrádzanie jednorazových obalov z plastov za tie z papiera nie je správne.

Takéto riešenie má za následok nadmernú celosvetovú ťažbu lesných porastov a stratu biodiverzity. „Približne 90 percent celulózy sa vyrába z dreva a produkcia papiera je zodpovedná za 35 percent vyrúbaných stromov,“ spresnila Medovičová.

Tri miliardy stromov ročne

V priemere sa každý rok na obaly vyrúbu tri miliardy stromov. Krajina, z ktorej sa dováža do EÚ najviac papiera a celulózy je Brazília. Pre jej strojnásobenie produkcie celulózy za posledných 20 rokov aj zvýšila rozlohu eukalyptových a borovicových plantáží.

„Rozsiahle plantáže zhoršujú vodné pomery v krajine, vysušujú pôdu, zvyšujú nebezpečenstvo lesných požiarov a spôsobujú celkovú stratu biodiverzity,“ ozrejmila Medovičová.

Vo Fínsku a Švédsku zase nadmerná ťažba spôsobuje problém s CO2. „Vyťažené lesy prestávajú byť zachytávačom CO2 a namiesto toho sa stávajú jeho emitentom,“ dodala odborníčka na odpadové hospodárstvo.

Obaly na potraviny a nápoje z papiera sú takmer vždy kombinované s plastmi alebo chemikáliami. Tie zlepšujú vlastnosti obalu, napríklad zabezpečujú vodotesnosť a odolnosť voči mastnote. Avšak práve kvôli miešaniu materiálov takýto obal následne nie je vždy recyklovateľný. Zdrojom škodlivých látok sú aj pridané farby.

Ďalším problémom je aj vysoká spotreba vody a energie pri výrobe papiera. „Vo svojom výrobnom procese je celulózový a papierenský priemysel celosvetovo tretím najväčším spotrebiteľom vody a piatym najväčším spotrebiteľom energie. Množstvo energie potrebné na výrobu papiera je porovnateľné s energiou iných energeticky náročných produktov, ako je cement alebo oceľ,“ spresnila Medovičová.

Budúcnosť je v opakovane použiteľných obaloch. „Odporúčaním autorov tejto štúdie je nevyhnutnosť vypracovania špecifických a harmonizovaných právnych predpisov Európskej únie pre papierové obaly. Tie by mali obmedziť používanie zbytočných obalových materiálov, výrobu nerecyklovateľných, viacvrstvových obalov, mali by zabezpečiť opakované použitie a zdravotnú bezpečnosť obalov,“ dodala Medovičová.

Pozrite si celý rozhovor s odborníkom Marekom Brinzíkom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet