Na hlavný obsah

Nemecká kontrarozviedka varuje pred jednotkou ruskej tajnej služby, ktorá vykonala kyberútoky proti cieľom v NATO a EÚ

Išlo o deštruktívnu činnosť aj o krádeže dát.

Nemecká kontrarozviedka varuje pred jednotkou ruskej tajnej služby, ktorá vykonala kyberútoky proti cieľom v NATO a EÚ
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Spolkový úrad pre ochranu ústavy (BfV), teda nemecká civilná kontrarozviedka, vydala aktuálne varovanie pred jednou z jednotiek ruskej tajnej vojenskej služby GRU.

Ide o jednotku 29155, ktorá podľa nemeckých spravodajcov vykonala kybernetické útoky proti cieľom v krajinách NATO a Európskej únie. České tajné služby koncom minulého týždňa informovali, že sa pod vedením amerických partnerov podieľali na odhalení kybernetického aktéra spájaného práve s jednotkou GRU 29155.

BfV sa vo vyhlásení na svojej internetovej stránke odvoláva na varovanie zahraničných spravodajských služieb vrátane amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). To sa týka ruských celosvetových kybernetických aktivít namierených okrem iného proti kritickej infraštruktúre.

„V tejto súvislosti sa hovorí o ruskej kybernetickej skupine. Tá je podľa poznatkov amerických tajných služieb spojená s jednotkou GRU 29155,“ píše sa v tlačovej správe BfV.

Krádež dát

Cieľom kyberútokov tejto jednotky sa podľa nemeckých spravodajcov stali siete v členských štátoch NATO aj krajiny v Latinskej Amerike a strednej Ázii.

Ide o deštruktívnu činnosť aj o krádeže dát. Útoky sa zameriavajú na „kritickú infraštruktúru, ako sú vládne miesta, podniky z rezortov financií, dopravy, energetika a zdravie“.

„Od začiatku je zrejmým cieľom tohto aktéra vysledovať pomoc Ukrajine a narušiť ju,“ uvádza BfV.

České Vojenské spravodajstvo a Bezpečnostná informačná služba (BIS) v piatok informovali, že sa pod vedením americkej FBI podieľali na odhalení činnosti kybernetického aktéra spájaného s ruskou vojenskou tajnou službou GRU.

Kybernetické hrozby súviseli s jednotkou GRU 29155. Tú českí vyšetrovatelia spojili s výbuchom muničného areálu vo Vrbeticiach na Zlínsku v roku 2014.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet