Na hlavný obsah

Na švajčiarske vládne weby zaútočila proruská skupina. Stalo sa tak tesne po návšteve ukrajinského prezidenta

Švajčiarsko útok takéhoto druhu očakávalo.

Na švajčiarske vládne weby zaútočila proruská skupina. Stalo sa tak tesne po návšteve ukrajinského prezidenta
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a švajčiarska prezidentka Viola Amherdová. Foto: TASR/AP

Švajčiarsko v stredu (17. 1.) oznámilo, že počítačový útok, ku ktorému sa prihlásila proruská skupina, dočasne prerušil prístup k množstvu vládnych webových stránok. Útok nasledoval po návšteve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vo švajčiarskom Davose, dejisku zasadnutia Svetového ekonomického fóra (WEF). Informovala o tom agentúra AFP.

Vláda uviedla, že „k zodpovednosti za kyberútok sa prihlásila hekerská skupina s názvom ‚NoName‘ napojená na Rusov a ako dôvod uviedla prítomnosť ukrajinského prezidenta Zelenského na výročnom stretnutí WEF“ v luxusnom švajčiarskom lyžiarskom stredisku Davos.

Švajčiarske Národné centrum kybernetickej bezpečnosti spresnilo, že „útok takéhoto druhu očakávali a zaviedli primerané bezpečnostné opatrenia“. Dodalo, že aktivitu hekerov rýchlo odhalili a špecialisti podnikli kroky na obnovenie prístupu k zasiahnutým webom.

Stretnutie vo Švajčiarsku

Zelenskyj mal v utorok (16. 1.) počas summitu WEF prejav. Vyhlásil v ňom, že ruský prezident Vladimir Putin sa bude usilovať o pokračovanie v invázii na Ukrajinu aj v prípade, že sa boje na rozsiahlom fronte zastavia.

„Po roku 2014 sa objavili pokusy zmraziť konflikt v Donbase. Garantmi boli veľmi vplyvné osoby – nemecký kancelár a francúzsky prezident. No Putin je predátor, preto sa neuspokojí so zmrazenými produktami,“ uviedol.

Skupina NoName už útočila na systémy švajčiarskej vlády vlani v júni po tom, ako Zelenskyj vystúpil prostredníctvom videospojenia s prejavom pred švajčiarskym parlamentom.

Tentoraz ukrajinský prezident pricestoval do krajiny osobne. Po stretnutí so švajčiarskou prezidentkou Violou Amherdovou v Berne oznámili, že neutrálne Švajčiarsko súhlasilo, že zorganizuje mierový summit svetových lídrov zameraný na ukončenie vojny Ruska proti Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet