Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Európski turisti cestovali po Afganistane, postrieľali ich tam ozbrojenci

Informovalo o tom ministerstvo vnútra Talibanu.

Európski turisti cestovali po Afganistane, postrieľali ich tam ozbrojenci
(Ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Neznámi ozbrojenci v provincii Bámján v centrálnej časti Afganistanu zabili v piatok (17. 5.) večer troch zahraničných turistov a jedného Afganca. Uviedlo to ministerstvo vnútra Talibanu, ktoré cituje agentúra Reuters.

Španielske ministerstvo zahraničia oznámilo, že sú medzi obeťami útoku španielski občania.

Ministerstvo vnútra Talibanu dodalo, že po incidente boli zadržané štyri osoby. Ďalšie podrobnosti nie sú známe, ani dôvod, prečo ozbrojenci začali strieľať. Nie je ani jasné, či útočníci patrili k niektorej z miestnych ozbrojených skupín.

Prvý smrteľný útok po rokoch

Hovorca španielskeho ministerstva zahraničia uviedol, že španielska diplomacia aktivovala svoje konzulárne prostriedky a za pomoci spojencov sa snaží získať viac informácií. Aj podľa denníka The New York Times sú všetci traja zabití turisti Španieli. Noviny citujú miestne zdroje a dodávajú, že ide o prvý smrteľný útok na zahraničných turistov od prevzatia moci zo strany Talibanu v roku 2021.

V Bámjáne stáli dve sochy Budhov, ktoré boli v čase svojho vzniku najväčšie na svete. Taliban ich v roku 2001 nechal kvôli nenávisti ku všetkému neislamskému vyhodiť do povetria.

V tej istej provincii sa nachádza Národný park Bande Amír, ktorý je zapísaný na zozname UNESCO. Ide o kaskádu jazier na púštnej rieke. Každý rok ho navštívia tisícky ľudí.

Vláda Talibanu sa podľa NYT v poslednom čase snaží oživiť zahraničný cestovný ruch v krajine. Za týmto účelom vytvorila aj turistickú centrálu, ktorá má pomôcť budovať zázemie pre návštevníkov. Vládni predstavitelia sa snažia presvedčiť cestovné kancelárie, že v krajine panuje bezpečnosť, a to napriek útokom, ktoré v Afganistane pácha miestna odnož teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet