Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Stretnutie lídrov parlamentných strán v Prezidentskom paláci sa v utorok neuskutoční

O prípadnom novom termíne budú včas informovať.

Stretnutie lídrov parlamentných strán v Prezidentskom paláci sa v utorok neuskutoční
Sprava novozvolený prezident Peter Pellegrini a prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Stretnutie prezidentky Zuzany Čaputovej a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho so zástupcami parlamentných strán sa v utorok (21. 5.) popoludní neuskutoční.

O prípadnom novom termíne budú včas informovať. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

„Plánované spoločné stretnutie prezidentky Zuzany Čaputovej a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho so zástupcami parlamentných strán sa vzhľadom na medializované vyhlásenia niektorých lídrov zajtra popoludní neuskutoční,“ uviedol Strižinec.

Hlava štátu je podľa jej hovorcu naďalej presvedčená, že najdôležitejšie je upokojiť spoločenskú situáciu. Rešpektuje, že si to vyžaduje nielen čas, ale aj trpezlivosť.

Prezidentka a jej nástupca vo štvrtok (16. 5.) informovali, že do Prezidentského paláca pozvú lídrov všetkých parlamentných politických strán.

Chcú tak podľa vlastných slov po pokuse o vraždu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) upokojiť situáciu a odmietnuť násilie. Vyzvali tiež všetky strany, aby načas prerušili alebo výrazne utlmili kampaň pred blížiacimi sa eurovoľbami.

Peter Pellegrini už v nedeľu (19. 5.) skonštatoval, že na okrúhly stôl zrejme nedozrel čas. Dôvodom je aj sobotňajšia (18. 5.) výzva lídra hnutia Slovensko Igora Matoviča, aby minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) odstúpil z funkcie.

Reakcia opozície

Podľa opozičnej SaS je zrušenie okrúhleho stola dôkazom, že niektorí politici stále nedokážu prekročiť svoj tieň.

„Miesto toho, aby sme našli cestu z nenávisti a dospeli k spoločnému konsenzu na nastolení celospoločenského zmieru, opäť prichádza k rozdeleniu a neochote diskutovať,“ reagoval predseda SaS Branislav Gröhling. Považuje to aj za vyjadrenie neúcty voči Pellegrinimu a Čaputovej.

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) podporuje všetky snahy a stretnutia, ktoré povedú k upokojeniu a zmierneniu situácie na Slovensku. Predseda PS Michal Šimečka sa ohradzuje proti snahe prisúdiť zodpovednosť hnutiu za nenávistné prejavy v spoločnosti.

„Dôrazne sa ohradzujem proti snahe niektorých politikov prisúdiť nám zodpovednosť za nenávistné prejavy v spoločnosti. PS bolo vždy slušnou a odbornou opozíciou,“ uviedol v stanovisku PS Šimečka.

Odmieta potláčanie vecnej a odbornej opozičnej práce. „Vyčítajú mi výrok, že hodíme vládnej koalícii všetky polená pod nohy,“ skonštatoval s tým, že práve to je úlohou opozície – využívať všetky zákonné nástroje a brániť prijatiu zákonov, ktoré považuje za škodlivé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko