Na hlavný obsah

České ultimátum smerom k Rusku vypršalo, Moskva sa nevyjadrila

Kremeľ si predvolá českého veľvyslanca.

České ultimátum smerom k Rusku vypršalo, Moskva sa nevyjadrila
Na ilustračnej snímke moskovský Kremeľ. Foto: TASR/AP

Vypršalo ultimátum, ktoré dalo Česko Rusku, aby do štvrtkového (22. 4.) poludnia prijalo späť 20 vyhostených českých diplomatov. V opačnom prípade Česko zníži počet pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, aby bol rovnaký ako na českej v Moskve. To by znamenalo odchod približne 60 Rusov, informujú české médiá.

Rusi sa k požiadavke Čechov do 12.00 h nevyjadrili. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová oznámila, že rezort diplomacie predvolá českého veľvyslanca Vítězoslava Pivoňku a povedie s ním „konkrétny rozhovor“ o možných ďalších krokoch.

„O žiadne veštenie, o žiadne, povedzme, predtuchy ohľadne krokov, ktoré (v Prahe) môžu urobiť, už nepôjde. Pôjde o konkrétny rozhovor o tom, aké kroky budú podniknuté (Moskvou), ak Praha urobí príslušné kroky,“ citovala agentúra TASS Zacharovovú.

Podľa informácií Českého rozhlasu mala ruská ambasáda pred pondelkovým (19. 4.) vyhostením časti pracovníkov približne 120 zamestnancov, z toho 43 diplomatov. Aktuálne je v Prahe vyše 20 ruských diplomatov, kým v Moskve zostáva päť českých, uviedol rozhlas na twitteri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet