Na hlavný obsah

Hamáček: Plánovaná cesta do Moskvy bola od začiatku zastierací manéver

Pre český Deník N povedal, že vedel, že nikam nepoletí.

Hamáček: Plánovaná cesta do Moskvy bola od začiatku zastierací manéver
Na snímke český minister vnútra a dočasný minister zahraničných vecí Jan Hamáček. Foto: TASR

Avizovaná pondelková (19. 4.) cesta do Moskvy českého vicepremiéra Jana Hamáčka bola len zastierací manéver v rámci akcie s vyhostením 18 dôstojníkov ruských tajných služieb SVR a GRU. Ako informuje spravodajský portál Novinky.cz, povedal to pre český Deník N s tým, že vedel, že nikam nepoletí. Na twitteri neskôr napísal, že akciu bolo treba urobiť diskrétne a plánovaná cesta v tom zohrala svoju úlohu.

„Vzhľadom na rozsiahlosť a ojedinelosť celej akcie aj v rámci celého NATO a EÚ bolo nutné ju (akciu, pozn. red.) vykonať diskrétne, pričom svoju rolu hrala aj moja avizovaná cesta do Moskvy. Z pochopiteľných dôvodov nemôžem verejnosti povedať všetky podrobnosti,“ uviedol Hamáček. Zároveň dodal, že je ochotný o podrobnostiach informovať parlamentné orgány, ktoré činnosť bezpečnostných zložiek kontrolujú.

Ako tiež uviedol, bezpečnostné zložky dosiahli fenomenálny úspech a „vyhostenie 18 dôstojníkov SVR a GRU a rozbitie dvoch rezidentúr ruských tajných služieb citeľne oslabí nepriateľské aktivity ruských agentov nielen voči ČR“.

Hamáček, ktorý je minister vnútra a tiež poverený šéf českej diplomacie, v stredu (14. 4.) oznámil, že vycestuje do Moskvy na rokovania o ruskej vakcíne Sputnik V. Premiér Andrej Babiš cestu spochybňoval a v piatok (16. 4.) uviedol, že vicepremiér nikam nepôjde. V sobotu večer potom obaja politici oznámili, že české bezpečnostné zložky majú podozrenie na účasť príslušníkov ruskej tajnej služby GRU na výbuchoch v muničných skladoch vo Vrběticiach v roku 2014. Pri tejto príležitosti zároveň oznámili vyhostenie 18 ruských diplomatov v Česku, ktorých české rozviedky identifikovali ako pracovníkov ruských tajných služieb. Na opustenie krajiny im dali 48 hodín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet