Na hlavný obsah

Putin: Ak chce niekto spáliť mosty, ruská odpoveď bude tvrdá

Vo svojom prejave kritizoval Západ za „nezákonné“ snkcie.

Putin: Ak chce niekto spáliť mosty, ruská odpoveď bude tvrdá
Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu pred ruským federálnym zhromaždením. (21. apríla 2021, Moskva) Foto: SITA/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v dnešnom prejave varoval Západ pred prekročením „nepřekročitelných medzí“ vo vzťahoch s Ruskom. „Kadiaľ tieto medze povedú, budeme určovať sami v každom konkrétnom prípade,“ povedal.

Putin vo svojom prejave kritizoval Západ za „nezákonné“ sankcie a za prípravu štátnych prevratov v ruskom okolí. Puč a vražda hlavy štátu sa podľa Putina chystala aj v Bielorusku, ktoré je najbližším spojencom Moskvy.

„Ak niekto vníma naše dobré zámery ako ľahostajnosť či slabosť a sám chce spáliť či dokonca vyhodiť do povetria mosty, mal by vedieť, že ruská odpoveď bude asymetrická, rýchla a tvrdá,“ vyhlásil dlhoročný ruský vládca. „Dúfam, že sa nikto neodváži prekročiť červenú čiaru z rešpektu k Rusku a my určíme, kde sa nachádza v každom konkrétnom prípade. Organizátori akýchkoľvek provokácií ohrozujúcich základné záujmy našej bezpečnosti, budú ľutovať toho, čo spáchali, ako už dávno neľutovali,“ dodal Putin a dočkal sa potlesku svojich poslucháčov vo výstavnej sieni Manéž pri Kremli v centre Moskvy.

Putin v prejave navrhol veľmociam rokovanie o strategických zbraniach. „Rusko, ktoré vedie vo vytváraní bojových systémov novej generácie, v rozvoji moderných jadrových síl, ešte raz úpenlivo navrhuje partnerom posúdiť otázky spojené so strategickými zbraňami, so zaistením globálnej stability,“ vyhlásil. Predmetom rokovania „sa môže stať vytvorenie prostredia nekonfliktnej koexistencie na základe vyrovnania miery bezpečnosti“. Rokovania by podľa Putina mali zahŕňať „nielen tradičné strategické zbrane, ako sú medzikontinentálne rakety, ťažké bombardéry a ponorky, ale aj všetky útočné a obranné zbrane schopné plniť strategické úlohy nezávisle od ich vybavenia“.

Putin vyjadril nádej, že, ako to dovolí epidemiologická situácia, sa osobne stretnú vodcovia krajín, ktoré sú stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN. Rusko je podľa neho naklonené širokej medzinárodnej spolupráci. Pripomenul tiež úlohu Moskvy v ukončení minuloročnej arménsko-azerbajdžanskej vojny o Náhorný Karabach.

Putinov každoročný príhovor prišiel v čase, keď napätie v Rusku aj na medzinárodnej úrovni rastie. Opäť sa vyostruje situácia na východe Ukrajiny a už tak napäté vzťahy so Západom sa v posledných týždňoch ešte zhoršili. Ruských diplomatov v posledných dňoch vyhostili Spojené štáty, Poľsko i Česko. Moskva reagovala nahnevane a vzápätí vykázala z krajiny diplomatov všetkých troch krajín, v prípade Česka a Poľska ich vyhostila viac ako Praha alebo Varšava.

Eskalácia vyostrených vzťahov zrejme nekončí. České ministerstvo zahraničia si v stredu predvolalo ruského veľvyslanca v Prahe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet