Na hlavný obsah

Jankovská ide na slobodu, rozhodol prokurátor

Dôvod na väzbu podľa neho pominul.

Jankovská ide na slobodu, rozhodol prokurátor
Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, ktorú prepustili z trenčianskej väzenskej nemocnice a opätovne zadržali vo štvrtok 4. marca 2021. Foto: TASR

Dozorový prokurátor kauzy „bar Fatima“ v stredu (26. 5.) príkazom prepustil obvinenú bývalú štátnu tajomníčku rezortu spravodlivosti Moniku Jankovskú z väzby. Dôvod tzv. kolúznej väzby vo vzťahu k jej osobe podľa neho pominul.

„Úrad špeciálnej prokuratúry v tejto súvislosti pripomína, že starostlivo a dôkladne posudzuje existenciu dôvodov väzby u každej jednej obvinenej osoby, ako aj zákonné možnosti jej nahradenia. V posudzovanom prípade sa preto konštatuje, že dôvod na ďalšie väzobné stíhanie obvinenej pominul,“ informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

 Z Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne ju prepustili v stredu krátko po 15.00 h. Jankovskej obhajca Peter Erdös uviedol, že ďalší postup závisí od jej zdravotného stavu, keďže jej pobyt vo väzenskej nemocnici mal podla neho svoj dôvod.
     
„Vo štvrtok (27. 5.) nás čaká v prvom rade inštalácia elektronického náramku, ktorý má moja klientka nariadený v inej trestnej veci. Následne sa bude musieť podrobiť ďalším vyšetreniam, ktoré rozhodnú o tom, ako bude ďalej pokračovať jej liečba, či ambulantnou formou, alebo to bude vyžadovať ústavnú starostlivosť,“ skonštatoval Erdös.

Najskôr Búrka, potom Fatima

Jankovskú zadržali v marci 2020 v rámci akcie Búrka, ktorá bola zameraná na korupčnú trestnú činnosť sudcov, spolu s bývalým sudcom Richardom Molnárom. Špecializovaný trestný súd 16. 2. rozhodol o prepustení Jankovskej z vyšetrovacej väzby, rozhodnutie vo štvrtok 4. 3. potvrdil aj Najvyšší súd SR. Ihneď po prepustení z väzenskej nemocnice v Trenčíne Jankovskú ešte v ten istý deň opätovne zadržali v súvislosti s kauzou baru Fatima. O ďalšom väzobnom stíhaní následne 15. 3. rozhodol Krajský súd v Trnave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko