Na hlavný obsah

Bieloruský súd odsúdil ďalšieho opozičného aktivistu

Dostal trest odňatia slobody 13 rokov.

Bieloruský súd odsúdil ďalšieho opozičného aktivistu
Na snímke odsúdený bieloruský bloger Eduard Palčis. Foto: ba.voanews.com

Súd v bieloruskom Minsku v piatok (17. 12.) poslal na 13 rokov za mreže opozičného blogera Eduarda Palčisa obžalovaného zo „šírenia nenávisti“. Oznámila to mimovládna organizácia pre ochranu ľudských práv Vjasna, ktorá dvadsaťjedenročného Palčisa označila za ďalšieho „politického väzňa“.

Obžalovali ho aj z organizácie masových protestov proti sfalšovaniu minuloročných prezidentských volieb, ktorých víťazom úrady opäť vyhlásili Alexandra Lukašenka.

V Bielorusku je v súčasnosti podľa Vjasny 929 politických väzňov.

„Súdili ho za zatvorenými dverami, takže nikto nevidel, ako režim zasahuje proti nevinnému človeku. Nezastavíme sa, kým nebudú oslobodení všetci politickí väzni,“ napísala z litovského exilu opozičná líderka Sviatlana Cichanovská.

Jej manžela Siarheja Cichanovského tento týždeň odsúdili na 18 rokov väzenia pre prakticky rovnaké obvinenie, „podnecovanie spoločenskej nenávisti“ a „organizácia masových nepokojov“. Cichanovski obvinenia odmietol a jeho žena verdikt označila za pomstu.

Verdikt si spoločne s Cichanovským vypočuli tiež ďalší piati aktivisti kritickí k režimu prezidenta Lukašenka. Bývalý prezidentský kandidát Mikalaj Statkevič dostal 14 rokov väzenia, blogeri Ihar Losik a Uladzimir Cyhanovič 15 rokov za mrežami a aktivisti Dzmitryj Papov a Arcii Sakav 16 rokov odňatia slobody.

Šestica čelila okrem iného obvineniu, že chcela v čase minuloročných prezidentských volieb zorganizovať v krajine hromadné nepokoje.

Počet odsúdených rastie

V Breste v piatok sudkyňa Taccjana Lauranjuková vyniesla rozsudky nad ďalšími 12 účastníkmi minuloročnej demonštrácie, čím zvýšila počet odsúdených v tomto prípade na 114, uviedol opozičný denník Naša Niva. Ohlásené tresty „za hrubé porušenie verejného poriadku“ sa pohybovali medzi dvoma až tromi rokmi väzenia.

Bieloruské súdy kritizujú za to, že opakovane vynášajú politicky motivované rozsudky nad členmi opozície a disidentmi. Napriek medzinárodným protestom poslali tribunály do väzenia v posledných mesiacoch niekoľko významných predstaviteľov opozície.

Napríklad v septembri dostala 11 rokov väzenia Maryja Kalesnikavová, ktorá spolu s Cichanovskou a Veronikou Capkalovou tvorila triumvirát líderiek opozície. Podľa tribunálu sa dopustila sprisahania s cieľom prevziať moc.

Kalesnikavová pôvodne pracovala vo volebnom štábe Viktara Babaryku, ktorému úrady nedovolili kandidovať v minuloročných voľbách. Tento rok v lete ho súd poslal na 14 rokov do väzenia.

Európska únia, Spojené štáty a ďalšie krajiny v reakcii na represie prijali sankcie proti Minsku, ktorý sa naopak zblížil s Moskvou ako svojím hlavným spojencom, poznamenala agentúra AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet