Na hlavný obsah

Očkovanie detí by sa malo čoskoro spustiť. Čo očakávať a prečo ho odborníci odporúčajú?

Očkovať sa budú môcť deti od 5 rokov.

Očkovanie detí by sa malo čoskoro spustiť. Čo očakávať a prečo ho odborníci odporúčajú?
Chlapec dostáva vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Pfizer-BioNtech pre deti vo veku 5 - 11 rokov. Foto: TASR

Odborníci jednoznačne odporúčajú očkovanie detí proti koronavírusu. Zatiaľ sa na Slovensku môžu očkovať len deti s presne stanovenými diagnózami, čoskoro by sa to však malo zmeniť.

V priebehu decembra by mali dostať možnosť zaočkovať sa všetky deti nad 5 rokov. Odkedy sa budú môcť deti zaregistrovať a kedy bude očkovanie spustené, zatiaľ rezort zdravotníctva nespresnil. Spôsob bude podľa neho s najväčšou pravdepodobnosťou rovnaký ako pri ostatných záujemcoch, teda cez stránku korona.gov.

Na Slovensko vo štvrtok (16. 12.) už dorazili prvé dávky takzvaných detských vakcín, ktoré postačia pre vyše 120 000 detí.

Aktuálne sa očkujú deti od 5 do 11 rokov s presne určenými diagnózami. Tie „môžu byť na základe žiadosti rodiča a po schválení lekárom očkované v troch špecializovaných centrách v Bratislave, v Martine a v Košiciach,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Zatiaľ túto možnosť využilo približne 300 detí.

Aké vakcíny deti dostanú?

Takzvané detské vakcíny sú zložením identické s vakcínami pre dospelých. Jediný rozdiel je v kvantite, deti dostanú tretinovú dávku oproti dospelým. To znamená, že deti namiesto 0,3 ml dostávajú 0,1 ml vakcínu.

Natiahnuť do striekačky 0,1 ml je však technicky náročné, preto boli vyvinuté detské vakcíny. Tie obsahujú 10 mikrogramov účinnej látky v 0,2 ml očkovacej látky.

Nežiaduce účinky sú rovnaké pri deťoch aj dospelých

Nežiaduce účinky vakcín sú pri deťoch podobné ako pri dospelých. „Najčastejšími boli bolesť v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, začervenanie v mieste vpichu a opuch, bolesť svalov a triaška,“ spresnila pre spravodajský portál RTVS Magdaléna Jurkemíková, hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Takéto nežiaduce účinky sú zväčša miernej až strednej intenzity a odznejú do niekoľkých hodín až dní.

Z detí, ktoré už absolvovali očkovanie proti koronavírusu, sa u niekoľkých vyskytlo podozrenie na závažné nežiaduce účinky. „V niekoľkých prípadoch išlo napríklad o odpadnutie alebo myokarditídu (vek 12-17 rokov). Treba však povedať, že aj takéto nežiaduce účinky odzneli a nepredstavovali ohrozenie života dieťaťa,“ priblížila Jurkemíková.

Dostanú aj deti posilňovaciu dávku?

Posilňovacia, takzvaná booster dávka, nie je nateraz u detí schválená. Jedinú výnimku tvoria deti s oslabenou imunitou, ktorým sa tretia dávka môže podať 28 dní po druhej dávke, keďže ich imunitný systém nemusí dostatočne reagovať len na dve dávky vakcíny.

Medzi očkovaním proti koronavírusu a inými očkovaniami detí sa všeobecne odporúča počkať aspoň 2 týždne. „Pediater v tomto nepriaznivom epidemickom období však môže odporučiť najskôr očkovanie proti COVID-19. Na očkovania proti iným ochoreniam má totiž dieťa zväčša obdobie jedného roka, v rámci ktorého sa má vakcína podať,“ hovorí Jurkemíková.

Odloženie očkovania o niekoľko týždňov podľa nej nepredstavuje pre deti zdravotné riziko.

Na koronavírus umierajú aj deti

Koronavírus je nevyspytateľné ochorenie. Napriek tomu, že deti nepatria medzi najohrozenejšie skupiny, vírus sa im nevyhýba. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) od vypuknutia pandémie eviduje 10 obetí koronavírusu, ktoré mali menej ako 18 rokov.

„V roku 2020 zomrelo na COVID-19 jedno dieťa, od januára do októbra tohto roka evidujeme vo veku 1-18 rokov (vrátane) deväť úmrtí,“ uviedla hovorkyňa úradu Monika Hudecová pre portál Správy RTVS.

Za posledné dva roky zomrelo ďalších 10 detí, ktoré mali COVID-19, tie však trpeli aj inými závážnymi ochoreniami. „Pri týchto obetiach však nevieme určiť podiel infekcie COVID-19 na úmrtí, keďže pacienti trpeli veľmi ťažkými ochoreniami, na ktoré zomreli,“ spresňuje Hudecová.

Prečo by sa deti mali zaočkovať?

Aj keď deti nepatria medzi najohrozenejšie skupiny, aj u nich sa môže vyskytnúť závažný priebeh koronavírusu.

Pri zvážení či dieťa dať zaočkovať alebo nie, by sa podľa ŠÚKL mali brať do úvahy viaceré faktory, napríklad či povolanie rodiča môže predstavovať zvýšené a opakované riziko nákazy pre dieťa.

„Takisto karanténa a izolácia, ktorá vyplýva zo zatvárania škôl nepriaznivo vplývajú na psychické zdravie detí, v čom očkovanie môže pomôcť,“ upozorňuje Jurkemíková.

Ďalším rozhodovacím faktorom môže byť spoločná domácnosť s tzv. rizikovými osobami – očkovanie totiž znižuje prenos ochorenia COVID-19,“ dodáva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko