Na hlavný obsah

Priateľku zadržaného bieloruského novinára obvinili z podnecovania nenávisti

Môže jej hroziť až šesťročné väzenie.

Priateľku zadržaného bieloruského novinára obvinili z podnecovania nenávisti
Žena drží poster počas demonštrácie za prepustenie bieloruského opozičného aktivistu Ramana Prataseviča. Foto: TASR/AP

Bieloruská prokuratúra vzniesla obvinenia z „podnecovania nenávisti“ voči ruskej občianke Sofii Sapegovej, ktorú v máji zadržali bieloruské úrady spoločne s jej priateľom, bieloruským novinárom a aktivistom Ramanom Pratasevičom. Dvojicu zadržali na letisku v Minsku po nútenom presmerovaní ich letu, ktorý smeroval z Atén do Vilniusu.

Sapegovú (23) obvinila prokuratúra z podnecovania nenávisti za to, že na sociálnej sieti spravovala kanál, ktorý zverejňoval osobné údaje príslušníkov bieloruských bezpečnostných síl zasahujúcich proti prodemokratickému hnutiu, aktivistom a nezávislým médiám v Bielorusku, informovala v nedeľu (5. 12.) ruská redakcia spravodajskej stanice BBC.

V prípade, že by ju z tohto činu usvedčili, hrozilo by mladej Ruske až šesťročné väzenie.

Raman Pratasevič bol spoluzakladateľom kanálu Nexta Live na službe Telegram, ktorý pokrýval zmienené povolebné masové protesty. V súlade so vznesenými obvineniami mu hrozí až 15-ročné väzenie.

Vyhlásenie pod nátlakom

Z čoho konkrétne obviňujú jeho priateľku Sapegovú, nebolo dosiaľ jasné, uvádza stanica Rádio sloboda (RFE/RL).

Sapegová vyrastala v Bielorusku, kde prežila aj väčšinu svojho života, pričom v čase svojho zadržania študovala právo na bieloruskej univerzite pôsobiacej v exile v litovskom hlavnom meste Vilnius.

Bieloruské úrady pred časom zverejnili videozáznam, v ktorom Sapegová tvrdí, že na Telegrame editovala kanál nazývaný Čierna kniha Bieloruska, ktorý zverejňoval osobné údaje príslušníkov bezpečnostných síl. Viacerí kritici sa domnievajú, že takéto vyhlásenie spravila pod nátlakom. Bielorusko označuje zmienený kanál za extrémistický.

Lukašenkov režim je od sporných prezidentských volieb pod tlakom medzinárodného spoločenstva. Bieloruská opozícia a krajiny Západu odsúdili Minsk za brutálne zásahy voči demonštrantom, ktorí po voľbách masovo vyšli do ulíc. EÚ, USA, Spojené kráľovstvo aj Kanada v tejto súvislosti uvalili na Bielorusko už množstvo sankcií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet