Na hlavný obsah

Je symbolom monarchie už 70 rokov. Kráľovná Alžbeta II. oslavuje jubileum na tróne

Počas jej vláda zažila mnoho míľnikov.

Je symbolom monarchie už 70 rokov. Kráľovná Alžbeta II. oslavuje jubileum na tróne
Britská kráľovná Alžbeta II. Foto: ČTK/AP

Britská kráľovná Alžbeta II., ktorá sa v nedeľu 6. februára dožíva úctyhodných 70 rokov na tróne, je pre väčšinu svojich poddaných jediným panovníkom, ktorého zažili. Je najdlhšie žijúcou a najdlhšie vládnucou britskou panovníčkou v histórii.

Počas dlhých desaťročí jej vlády zažila 14 premiérov, vo Vatikáne sa vystriedalo sedem pápežov, rozšírila sa televízia, človek vystúpil na Mesiac a postavili a zbúrali Berlínsky múr. Panovníčka, ktorá zasvätila celý svoj život službe monarchii, je aj vo veku 95 rokov stále veľmi populárna.

Žiadny iný žijúci panovník na svete nevládol tak dlho ako ona. Absolvovala stovky zahraničných ciest, z Buckinghamského paláca sledovala rozpad britského koloniálneho impéria, vstup svojej krajiny do Európskych spoločenstiev a jej odchod z Európskej únie v januári 2020.

Videla prvé rakety vo vesmíre a nástup internetu. A po celý čas stála na čele svojej krajiny ako symbol jej stability, ako neochvejná a bezúhonná panovníčka.

Nástup na trón je pre ňu i smutným dňom

Výročie svojho nástupu na trón kráľovná tradične trávi v súkromí, keďže je to aj deň úmrtia jej otca, kráľa Juraja VI., ku ktorému mala veľmi blízko. Kráľovná sa v súčasnosti na verejnosti objavuje len zriedkavo po zdravotných problémoch z októbra minulého roka, keď jej lekári odporučili obmedziť svoje aktivity.

Kráľovnej pripravila rodina nejedno ťažké obdobie, a to aj v poslednom čase. V polovici januára musela svojho syna Andrewa, ktorý je často označovaný za jej obľúbené dieťa, zbaviť vojenských titulov a kráľovskej záštity, pretože čelí žalobe v New Yorku. Obvinili ho zo sexuálneho útoku v prípade súvisiacom s aférami zosnulého amerického finančníka Jeffreyho Epsteina.

Vojenské hodnosti a ďalšie záštity vrátil Alžbete II. vo februári minulého roka aj jej milovaný vnuk, princ Harry, po tom, ako sa v januári 2020 rozhodol vzdať sa spolu s manželkou Meghan kráľovských povinností.

Najťažším rokom pre kráľovnú bol pravdepodobne rok 1992, jej 40. rok na tróne, ktorý sama označila za „annus horribilis“. Po sérii škandálov a rozpade manželstiev jej troch detí nasledovalo v novembri toho istého roku vypálenie kráľovského zámku Windsor.

V decembri oznámili odlúčenie prvorodený princ Charles a jeho manželka Diana. List, ktorým Alžbeta II. v decembri 1995 vyzvala Charlesa, aby sa rozviedol s Dianou, bol údajne jedným z jej najťažších štátnických krokov.

Manželia sa rozviedli o šesť mesiacov neskôr. Aj ďalší členovia kráľovskej rodiny, ako napríklad jej „bohémska“ sestra Margaret, jej dopriali „horúce chvíle“.

Nečakané následníctvo

Napriek všetkým nepriaznivým okolnostiam stála Alžbeta II. vždy pevne na čele monarchie. A pritom vôbec nemala vládnuť. Narodila sa 21. apríla 1926 ako najstaršia dcéra Alberta, vojvodu z Yorku, a jej otec bol vtedy až druhý v nástupníckej línii.

V decembri 1936 však jeho brat Eduard VIII. nečakane abdikoval, aby sa mohol oženiť s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. Alžbeta sa tak stala následníčkou trónu.

Správa o náhlej smrti jej milovaného otca zastihla Alžbetu 6. februára 1952 v Keni na ceste po Ázii a Afrike, ktorú podnikla spolu s manželom Philipom namiesto chorého kráľa. Okamžite sa vrátila domov.

„Vyzerá ako malé dievčatko a stala sa kráľovnou,“ napísala britská tlač pred 70 rokmi o tomto osudovom okamihu. Alžbetina korunovácia vo Westminsterskom opátstve 2. júna 1953 sa stala prvou korunováciou vysielanou naživo v televízii.

Princ Philip musel opustiť námorníctvo, aby ju mohol sprevádzať pri plnení slávnostných povinností, ktorých bolo naozaj požehnane. Verne jej stál po boku od roku 1947, keď sa vzali, až do svojej smrti v apríli minulého roka.

Politicky angažovaná, no neutrálna

V politike si panovníčka zachováva prísnu neutralitu, napriek tomu ju považujú za dôležitý základ jednoty krajiny. Jej vetu pred referendom o nezávislosti Škótska v septembri 2014, že dúfa, že voliči dôkladne zvážia budúcnosť, ktorú navyše predniesla vo svojom škótskom letnom sídle, vnímali ako signál, že kráľovná si neželá odchod Škótska.

„Vďačnosť, rešpekt a hrdosť. Tieto slová vystihujú môj vzťah k obyvateľom tejto krajiny a Spoločenstva národov,“ povedala panovníčka vo svojom prejave pri príležitosti zlatého jubilea v roku 2002. V tom istom roku zomrela aj jej sestra, princezná Margaret.

Dňa 9. septembra 2015 sa stala Alžbeta II. najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Británie, keď v dĺžke vládnutia prekonala svoju praprastarú matku, kráľovnú Viktóriu, ktorá vládla 63 rokov a 7 mesiacov. Po smrti saudskoarabského kráľa Abdalláha, ktorý zomrel 23. januára 2015 vo veku 90 rokov, sa stala aj najstaršou žijúcou aktívnou panovníčkou.

Život panovníka jednej z najmocnejších krajín sveta sa vždy vyznačoval silným zmyslom pre povinnosť. Jej stisk ruky je vraj prekvapivo pevný. Miluje psy a kone a chodí na vychádzky do prírody. Počas svojho života vychovala viac ako 30 psov svojho obľúbeného plemena corgi.

Symbol monarchie i ľudu

Briti si svoju kráľovnú ctia ako symbol monarchie a opisujú ju ako ženu oddanú svojmu poslaniu, panovníčku s obrovskými skúsenosťami a humorom, hlboko veriacu a schopnú citovať z Biblie. Ale aj ako osamelú ženu uprostred súdnej mašinérie a matku, ktorá si vyčíta, že pre povinnosti štátnej úradníčky nemá dosť času na výchovu svojich detí.

Aj v tejto polohe ju zachytil oceňovaný seriál The Crown (Koruna) streamovacej spoločnosti Netflix. Kráľovnej sa podľa médií celkom páčil, aj keď opisy niektorých udalostí boli „príliš zdramatizované“.

Začiatkom tohto roku predstavil Buckinghamský palác program osláv platinového jubilea kráľovnej na tróne. Jeho súčasťou bude vojenská prehliadka, koncert „svetových hviezd“, možnosť nahliadnuť do niektorých rezidencií panovníčky, pouličné oslavy, ale aj súťaž o vytvorenie nového pudingu.

Oslavy súvisiace so 70. výročím nastúpenia kráľovnej Alžbety II. na trón vyvrcholia štvordňovým víkendom 2. až 5. júna, hoci rôzne akcie sa budú konať počas celého roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet