Na hlavný obsah

Princ Andrew vrátil kráľovnej všetky vojenské hodnosti

Princ čelí obvineniu zo sexuálneho napadnutia.

Princ Andrew vrátil kráľovnej všetky vojenské hodnosti
Na archívnej snímke britský princ Andrew počas televízneho rozhovoru vo Windsore. Foto: TASR

Britský princ Andrew, ktorý v Spojených štátoch čelí občianskej žalobe Američanky Virginie Giuffreovej v súvislosti s obvineniami zo sexuálneho napadnutia, sa vzdal všetkých svojich čestných vojenských hodností, ako aj kráľovského patronátu nad charitatívnymi organizáciami.

Oznámil to vo štvrtok (13. 1.) Buckinghamský palác, píše agentúra AFP. „So súhlasom kráľovnej a po dohode s ňou boli vojenské hodnosti a kráľovské patronáty vojvodu z Yorku prinavrátené kráľovnej (Alžbete II.),“ uvádza sa vo vyhlásení.

K tomuto rozhodnutiu došlo po tom, čo viac ako 150 veteránov ozbrojených síl zaslalo kráľovnej list so žiadosťou o zbavenie princa Andrewa všetkých jeho vojenských titulov, približuje agentúra AP.

Princ Andrew, druhý syn kráľovnej Alžbety II., sa bude v spomínanej kauze sexuálneho obťažovania obhajovať ako súkromná osoba, dodal palác v Londýne.

Jeho žiadosť o zrušenie žaloby sudca zamietol

Giuffreová tvrdí, že v 17 rokoch ju teraz už zosnulý miliardár a odsúdený pedofil Jeffrey Epstein a jeho priateľka Ghislaine Maxwellová „zavliekli“ do Európy a nútili tam k pohlavnému styku so svojimi bohatými a vplyvnými známymi, vrátane princa Andrewa.

Toho zažalovala v auguste za to, že ju údajne viackrát sexuálne napadol v roku 2001, keď mala 17 rokov. K útokom podľa nej došlo v nehnuteľnostiach patriacich Epsteinovi a Maxwellovej.

Newyorský sudca zamietol v stredu (12. 1.) žiadosť princa Andrewa o zrušenie Giuffreovej žaloby.

Princ Andrew obvinenia dlhodobo popiera a tvrdí, že s Giuffreovou nikdy nemal pohlavný styk. Hoci princ zatiaľ nie je obžalovaný zo spáchania trestného činu, pre škandál okolo jeho priateľstva s Epsteinom bol v roku 2019 pozbavený výkonu všetkých povinností člena kráľovskej rodiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet