Na hlavný obsah

Remišová je za odpojenie Ruska od Swiftu. Pellegrinimu chýba lepšia koordinácia utečencov

Obaja veria, že ľudia na Slovensku budú v bezpečí.

Sobotné dialógy
Na snímke zľava ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini v diskusnej relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.Foto: RTVS
Foto: RTVS

„Slovensko vyslalo silný signál celému svetu – že je jednotné a stojí pri Ukrajine a odsudzuje ruskú agresiu.“ Skonštatovala to v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) ku kroku parlamentu odsúdiť vojenskú agresiu proti Ukrajine.

Podľa nej ide o „bezprecedentnú agresiu“ a je „nevyhnutné, aby ľuďom utekajúcim pred vojnou Slovensko podalo pomocnú ruku“. „Je zriadený krízový štáb, koordinácia ubytovania, sú vyčleňované kapacity,“ povedala ku krokom vlády smerom k pomoci prichádzajúcim cudzincom.

Pellegrini žiada väčšiu aktivitu vlády

Mimoparlamentný Hlas-SD podľa šéfa strany Petra Pellegriniho podporí všetky aktivity vlády smerom k pomoci prichádzajúcim a ochrane hraníc SR. Podotkol, že to, že Rusko útočí na Ukrajinu a zomierajú pri tom civilisti, nie je žiaden hoax.

„Hlas nebude vytĺkať politické body a vojnový konflikt nebude predmetom vnútropolitického súperenia. Budeme podporovať všetky opatrenia k tomu, aby sme to zvládli,“ vyhlásil.

Zároveň ale dodal, že mu zo strany vlády chýba lepšia koordinácia utečencov, obce na východe SR podľa neho nemali informácie a taxikári túto situáciu zneužívali. „Poprosím, aby vláda aktívnejšie išla na hranicu a zariadila, aby prichádzajúce ženy s deťmi by vedeli presne, kde ich čakajú ubytovacie kapacity,“ adresoval výzvu kabinetu a dodal, aby tam vyslala viac vojakov a policajtov.

Remišová na to reagovala, že tento problém je už vyriešený. „Žiaľ, boli ľudia, ktorí sa snažili zneužiť utrpenie utečencov, tieto aktivity sú pozastavené. Vyriešili sme to a vieme, kde ich smerovať,“ vysvetlila s tým, že na sú zriadené stanové miesta a podáva sa tam aj strava.

Téma kyberbezpečnosti

Témou v relácii Sobotné dialógy bola aj upravená legislatíva, podľa ktorej sa majú zmeniť právomoci Národného bezpečnostného radu (NBÚ), ktorý bude môcť rozhodnúť o blokovaní škodlivého obsahu či aktivity na internete. Znamená to, že by bolo možné napríklad zablokovať dezinformačné weby.

Podľa Pellegriniho sú hybridná vojna a dezinformácie vážnym problémom, riešenie situácie sa mu ale nepozdáva. „Poďme to vyriešiť tak, aby legislatíva bola správna. Nie je dobré, že to bolo vyriešené jednou vetou za tri hodiny,“ povedal s tým, že neverí v ovplyvňovanie mienky cez konšpiračné weby, ktoré nepatria medzi tie najčítanejšie či neschopnosť Slovákov vyhodnocovať si informácie. Pýta sa, kto bude zodpovedný za to, že by zablokovali napríklad Hlavné správy.

„Je to časovo obmedzené opatrenie. Je naivné si myslieť, že konšpiračné weby nebudú ovplyvňovať mienku. Rusko roky viedlo hybridné vojny a na Slovensku sú platené weby platené za šírenie ruskej propagandy,“ reagovala Remišová.

Vojaci NATO či odpojenie od Swiftu

Ministerka okomentovala aj informáciu, že východnú hranicu Slovenska budú chrániť jednotky NATO a prísť má zhruba 1 200 vojakov a systém Patriot. „Tieto jednotky k nám prídu čo najskôr. Najprv prebehnú všetky procesy tak, ako to určuje legislatíva. Následne budú v priebehu dní a týždňov prichádzať tieto jednotky na Slovensko,“ skonštatovala s ubezpečením, že na Slovensku budú ľudia v bezpečí.

Slovensko má aj podľa Pellegriniho povinnosť ochraňovať schengenskú hranicu a hranice NATO, kde je SR východným krídlom. „Rakety dopadli 200 km od našej hranice. Slovenská armáda nikdy nebude mať také schopnosti, aby sama ochránila svoje hranice. SR si bude plniť záväzky k NATO a Hlas takúto prítomnosť vojakov podporí,“ uviedol bývalý premiér. Dodal, že nepočíta s agresiou Ruska proti SR a dúfa, že sa nemýli.

Témou bolo aj možné odpojenie Ruska od platobného systému SWIFT. „Všetci vieme dobre, že jediné, čoho sa Rusko bojí, je tvrdá sila. Sankcie musia byť také, aby čo najviac zaboleli Rusko. Ukrajina tomu čelí sama, nás to bude bolieť, je to ale minimálna cena za to, ako to bolí Ukrajincov. Mali by sme prijať tvrdé sankcie, Rusko by malo byť odpojené od Swiftu,“ vyjadrila sa Remišová.

Podľa Pellegriniho je to asi najdrastickejší krok v rámci sankcií proti Rusku. Rozhodnutia európskych lídrov spochybňovať nebude. „Sankcie však ani roky dozadu nepomohli deeskalovať situáciu. Uvidíme, či sa na ne nedokázal ruský režim pripraviť,“ zamyslel sa s tým, že táto situácia by mohla spôsobiť aj neschopnosť SR zaplatiť za plyn či ropu, ktoré by potom z Ruska neprišli.

Macko: Zelenskyj je skutočným lídrom

V relácii sa vyjadril aj generál vo výslužbe Pavel Macko. Skonštatoval, že Ukrajinci kladú veľmi veľký odpor a operácia sa Rusom pravdepodobne nevyvíja podľa ich predstáv. „Útočníkom budú narastať straty a budú to mať ťažšie,“ zamyslel sa. Je si však vedomý, že Rusi si držia dve tretiny vojsk v zálohe.

Dobytie Kyjeva by podľa neho neznamenalo porážku celej Ukrajiny, pokiaľ sa budú ďalej brániť. „Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj je skutočným lídrom, dáva príklad občanom, povzbudzuje morálku,“ povedal a dodal, že Vladimirovi Putinovi bude vo vlasti klesať podpora, keď bude krajina čeliť čoraz väčšej izolácii.

Vyslanie vojakov NATO na východnú hranicu SR vníma ako nevyhnutný krok. „Pokiaľ ide o strely Patriot, sú nevyhnutné, nemáme protiraketovú obranu,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko