Na hlavný obsah

ZOH 2022: Čakajú takmer 18 rokov. Slováci cítia, že je čas prelomiť fínsky komplex

Otázny je štart dvoch hráčov.

ZOH 2022: Čakajú takmer 18 rokov. Slováci cítia, že je čas prelomiť fínsky komplex
Foto zo zápasu ZOH 2022 Fínsko - Slovensko v C-skupine. Foto: TASR

Zanietení hokejoví fanúšikovia by si mohli pamätať dátum 28. apríl 2004. Hráči Slovenska vtedy na MS porazili v rámci zápasu B-skupiny hráčov Fínska 5:2. To bolo naposledy, čo SR dokázala na veľkých turnajoch zdolať „Suomi“.

Súperovi je čo vracať

Z nasledujúcich 12 zápasov na veľkých turnajoch prišla neprerušená séria severanov – tucet víťazstiev. Celkovo Slovensko prehralo z 36 vzájomných duelov až v 26 prípadoch. Zvíťazilo len sedemkrát a tri zápasy sa skončili nerozhodne.

Slovensko síce zdolalo Fínsko naposledy v roku 2017 na turnaji Euro Hockey Challenge v Bratislave 3:2, na veľkých turnajoch ale pokračuje tzv. „fínsky komplex“ takmer 18 rokov.

Priaznivci hráčov spod Tatier zaplakali najmä pri prehre na ZOH 2010 v boji o bronz (3:5), no nepotešila ich ani prehra v rámci C-skupiny na aktuálnej zimnej olympiáde v Pekingu. Fíni triumfovali pomerne dominantným spôsobom 6:2 a rovnako budú chcieť triumfovať aj v piatkovom (18. 2.) semifinále.

Jedno je isté – Slováci majú svojmu súperovi čo oplácať a zrejme dlho nebudú mať ideálnu príležitosť prelomiť tento komplex. Víťaz duelu totiž zabojuje o olympijské zlato a v prípade postupu do finále by sa SR tešila z najväčšieho úspechu na ZOH v hokejovej histórii, dosiaľ je ním 4. miesto z Vancouveru.

Oproti prvému vzájomnému stretnutiu modro-bieli cítia, že majú k dispozícii viacero výhod. „Bude to iné hrať proti nim druhýkrát. Predsa len o nich už niečo vieme a myslím si, že tímovo hráme už oveľa lepšie. Bude to ťažký zápas, no tešíme sa naň,“ vyjadril sa pre RTVS útočník Tomáš Jurčo.

Nech ich to stojí veľa síl

Čo by na hokejistov súpera mohlo platiť? „Majú dobré protiútoky, veď z nich nám dali v prvom zápase asi tri góly a bolo akože vybavené. Musíme byť vzadu pevní, do ničoho ich nepúšťať,“ myslí si obranca Mislav Rosandič, ktorý zároveň pred štvrtkovým (17. 2.) tréningom dodal: „Ak už majú vyhrať, tak nech ich to stojí veľmi veľa síl a súbojov. Teraz si treba ‚obliecť monterky‘ a ísť do roboty.“

„Z našej aj fínskej strany to bude lepší zápas ako v prvom súboji, ktorý sme si prehrali sami po vlastných chybách. Naša hra sa zlepšuje každým stretnutím. Verím, že na Fínov budeme lepšie pripravení ako pred týždňom,“ doplnil ho útočník Peter Cehlárik podľa webu olympic.sk

„Každý musí mať zdravé sebavedomie. Bez neho sa nedá hrať. Je však potrebné odovzdať na ľade všetko. Verím, že semifinále bude iné ako prvý duel s Fínskom. Sme zohratejší, našli sme v predošlých súbojoch súhru, ktorú sme potrebovali. V hlavách máme, že sme v situácii, v ktorej môžeme dosiahnuť niečo výnimočné. Musíme sa však sústrediť na zápas a byť pripravení od prvej sekundy,“ skonštatoval kapitán Marek Hrivík.

Na spomenutom tréningu chýbali traja hráči. Dlhodobo zranený je Marek Ďaloga, obranca sa už na turnaji nepredstaví. Okrem neho na ľade nebolo vidieť ani útočníci Samuel Takáč a Miloš Roman.

„Majú menšie zranenie, dali sme im vydýchnuť, nie je to nič vážne. Do zápasu by mali nastúpiť. Aspoň v to dúfam,“ priblížil pre RTVS asistent trénera Ján Pardavý.

Okrem tejto trojice figurovali napoludnie na ľade všetci traja brankári i 19 korčuliari. Tréning trval približne len polhodinu, keďže hráči mali v nohách dva ťažké predošlé zápasy, v ktorých potvrdili stúpajúcu formu. Po úvodných dvoch prehrách proti Fínsku a Švédsku (1:4) prišla séria výhier – 5:2 proti Lotyšsku, 4:0 proti Nemecku a štvrťfinálový triumf 3:2 po nájazdoch nad USA.

Vlažnejší tréning aj prístup

„Po triumfe nad USA sme si pozreli ešte zápas Švédska s Kanadou (2:0), porobili sme nejaké videá a potom sa nám spalo veľmi dobre,“ pochvaľoval si asistent trénera Andrej Podkonický pre TASR. Dodal však, že z prístupu hráčov na tréningu však bol menej nadšený.

„Prístup bol trochu menej podľa našich predstáv. Tréning bol taký vlažnejší, nebol až v takom nasadení. Mali sme dva zápasy po sebe a chceli sme mať kratší tréning, ale aj tých 20 až 30 minút musí byť ten prístup taký, aby im to niečo dalo,“ povedal.

Nechce, aby sa hráči uspokojili s tým, čo už dosiahli a slovo si podľa neho zobral aj hlavný kouč Craig Ramsay. „Povedal, že ešte nie je koniec, že sme prišli až sem a nechceme sa s tým uspokojiť. Musíme predviesť ešte lepší výkon (ako proti USA), pretože ten zápas bude ešte rýchlejší a náročnejší a my sa naň musíme pripraviť. Do našich hráčov dostal to, že môžu zdolať hocikoho,“ špecifikoval.

Proti Fínom bude chcieť určite zahviezdiť najmä Juraj Slafkovský, strelec dvoch gólov SR z prvého vzájomného zápasu a najlepší strelec turnaja s dohromady 5 gólmi. Štatistiky si bude chcieť vylepšiť aj kapitán Marek Hrivík (2+2). V obrane je zase najproduktívnejší Peter Čerešňák (0+4) a po tri kanadské body majú Peter Cehlárik (2+1) a Libor Hudáček (1+2).

Skúsený káder

Fíni ako jeden z najväčších favoritov ZOH 2022 dosiaľ vyhrali všetky stretnutia na ceste medzi najlepšie kvarteto. Na turnaji majú samé skúsené mená. V kádri trénera Jukku Jalonena je až 15 tridsiatnikov (vekový priemer 30,5 roka). Najmladším hráčom Suomi je 26-ročný útočník Hannes Björninen, najstarší je 37-ročný Valtteri Filppula s vyše 1200 zápasmi v NHL.

Veľkou oporou mužstva je aj obranca Juuso Hietanen, pre ktorého je olympiáda v Pekingu už tretia v kariére. Deväť jeho spoluhráčov má za sebou jednu olympijskú skúsenosť. V tíme figuruje aj kapitán majstrov sveta z Bratislavy a Košíc 2019 Marko Anttila.

„Nemyslím si, že Slovensko je najľahší súper, akého sme mohli dostať do semifinále. Teraz je to len o jednom zápase, my musíme predviesť náš najlepší výkon, aký sme na tomto turnaji ukázali a potom uvidíme. Neprekvapilo ma, že zdolali USA, bolo to štvrťfinále, zostali tu už len tie najlepšie tímy a medzi nimi sa môže stať všetko,“ povedal Anttila pred semifinále.

„Určite to nie je najľahšia cesta do finále. Slovensko má dobrý tím a bude to veľmi ťažký zápas. Musíme sa na to poriadne pripraviť, no náš cieľ je vyhrať celý turnaj. Na to sme sem prišli,“ doplnil ho spoluhráč Miro Aaltonen.

Na turnaji sú zatiaľ najproduktívnejšími hráčmi severanov Sakari Manninen (3+3) a Teemu Hartikainen (2+4). Tri góly majú v štatistikách aj Aaltonen (3+1) a Iiro Pakarinen (3+0).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport