Na hlavný obsah

ZOH 2022: Takmer nebol na olympiáde. Hrdina Cehlárik teraz neskrýva zlaté ambície

Hrivík zaradil svoj gól medzi najdôležitejšie v kariére.

ZOH 2022: Takmer nebol na olympiáde. Hrdina Cehlárik teraz neskrýva zlaté ambície
Na snímke slovenský hokejista Peter Cehlárik a jeho víťazný nájazd počas štvrťfinále ZOH 2022. Foto: TASR

Len niekoľko dní pred štartom ZOH 2022 mal pozitívny test na koronavírus a jeho štart bol ohrozený. Ak by nenastúpil, Slovensko by muselo hľadať iného nájazdového hrdinu v hokejovom štvrťfinále proti USA. Najlepší strelec SR z MS 2021 Peter Cehlárik sa napokon do Pekingu dostal a opäť potvrdil pevné nervy i skvelé zakončovateľské kvality.

Po remíze 2:2 v riadnom hracom čase i po predĺžení musela o prvom semifinalistovi turnaja rozhodnúť nájazdová lotéria. V nej sa prekvapivo nepresadil ani jeden Američan a zverencom Craiga Ramsayho stačilo na postup jedno prepasírovanie puku za chrbát gólmana USA. O to sa postaral práve Cehlárik.

Kľučku skúšal na rozcvičke

„Bolo to niečo, čo som si predtým povedal, že skúsim. Pozreli sme si brankára na videu a na rozcvičke som si vyskúšal túto kľučku a som rád, že to vyšlo,“ opísal pre RTVS svoj úspešný nájazd 26-ročný útočník Avangardu Omsk.

Aj vďaka jeho úspešnej koncovke má Slovensko stopercentnú istotu, že minimálne napodobní umiestnenie zo ZOH 2010 vo Vancouveri, teda 4. miesto. Žilinský rodák však netají, že tzv. zemiaková medaila mu stačiť nebude a verí v ďalšie dve výhry, ktoré by priniesli do krajiny zlato.

„Som hrdý na chalanov, na celý tím, je to skvelá šanca pre nás ísť ďalej na turnaji. Máme pred sebou dva zápasy, práca nekončí, teraz ideme ďalej a verím, že zvládneme aj nasledujúce dva duely,“ zaželal si Cehlárik.

Gól na poslednú chvíľu, pohotové zákroky

Slovensko si v stredu (16. 2.) pripísalo tretiu výhru po sebe po dosiaľ najlepšom výkone na ZOH (predtým zdolalo Lotyšsko 5:2 a Nemecko 4:0, pozn.). Proti USA vyhrávalo po skvelom úvode 1:0, Američania však otočili na 1:2 a hoci tretiu tretinu poznačili oslabenia, hráči spod Tatier v sebe našli sily a 43 sekúnd pred koncom pri hre bez brankára vyrovnali na 2:2.

O presný zásah, ktorý postavil Slovensko v ranných hodinách na nohy, sa postaral Marek Hrivík. „Vedeli sme, že USA majú super defenzívu, potrebovali sme dať v závere taký polepený gól. Ten gól určite patrí medzi moje tri najdôležitejšie v kariére,“ neskrýval radosť v mixzóne.

Tešil sa tiež Juraj Slafkovský, strelec prvého gólu modro-bielych, ktorý je na ZOH 2022 s piatimi gólmi najlepším zakončovateľom turnaja. „Hokejový pánbožko sa rozhodol, že nám to dá 40 sekúnd pred koncom a padlo to tam. Je to ako sen. Som rád, že máme šancu získať medailu,“ radoval sa Slafkovský.

Nemožno opomenúť ani opäť famózny výkon brankára Patrika Rybára, ktorý pustil za chrbát len 2 puky z 35 striel a mal tak úspešnosť zákrokov 94,29 %. V nájazdoch to bolo už 100 %.  „Američanov som pred nájazdmi nemal prečítaných, snažil som sa ich čítať za hry. Z akej strany ide, na akú stranu má hokejku. Podarilo sa mi to a nedostal som gól,“ opísal.

Jasné medailové ambície

Slovensko zabojuje v piatok (18. 2.) o finálovú účasť, súperom v semifinále bude Fínsko, s ktorým v C-skupine v Pekingu už hrali a prehrali 2:6. Z vyjadrení hráčov i trénerov je cítiť, že sa nechcú uspokojiť len s bojom o bronz.

„Cítime na diaľku podporu od fanúšikov, aj keď tu nemôžu s nami byť. Veríme si aj v boji o medaily,“ vyhlásil asistent trénera Andrej Podkonický.

„Verím, že to dotiahneme ešte ďalej, tento tím má veľkú silu. Má aj na medailu,“ netajil ambície útočník Pavol Regenda. „Treba sa pripraviť na ďalšieho súpera, ešte chceme niečo ukázať, je v nás viac,“ doplnil ho obranca Martin Marinčin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport