Na hlavný obsah

Novinárka, ktorá protestovala v ruskej TV, sa bojí o svoju bezpečnosť

Nechystá sa však Rusko opustiť.

Novinárka, ktorá protestovala v ruskej TV, sa bojí o svoju bezpečnosť
Protest proti vojne v štátnej ruskej TV. Foto: twitter

Ruská novinárka a televízna produkčná Marina Ovsjannikovová, ktorá v pondelok (14. 3.) s protivojnovým transparentom vtrhla do hlavného vysielania ruskej štátnej televízie, sa obáva o svoju bezpečnosť.

Dúfa však, že jej manifest otvorí oči Rusom zaslepeným propagandou, napísala agentúra Reuters.

„Za svojím činom si stojím, ale teraz som pochopila škálu problémov, ktoré musím vyriešiť. Samozrejme, sa extrémne obávam o svoju bezpečnosť,“ povedala v rozhovore s agentúrou Ovsjannikovová.

„Rozhodne sa necítim ako hrdinka. Naozaj chcem veriť, že táto obeť nebola nadarmo, že ľudia precitnú,“ dodala k protestu, za ktorý ju ocenili aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj či predstaviteľka bieloruskej opozície Svjatlana Cichanouská.

Francúzsko jej vo svetle hroziaceho postihu ponúklo konzulárnu pomoc.

Ostáva v Rusku

Ovsjannikovová nemá v pláne utiecť z Ruska, dúfa ale, že ju neobvinia z trestného činu. Ruský súd jej v utorok (15. 3.) udelil pokutu 30 000 rubľov (256 eur).

Podľa agentúry RIA Novosti trest padol za porušenie pravidiel pre organizovanie verejných podujatí. Zatiaľ sa nevie, či bude čeliť ešte nejakému ďalšiemu, vážnejšiemu obvineniu.

Novinárka uviedla, že chcela urobiť niečo viac, ako len protestovať proti vojne. Mala v úmysle aj priamo osloviť ruských občanov. „Nebuďte ako zombie, nepočúvajte túto propagandu, naučte sa analyzovať informácie, naučte sa vyhľadávať iné zdroje ako len ruskú štátnu televíziu,“ povedala novinárka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet