Na hlavný obsah

SaS podala návrh na rozpustenie proruského združenia Noční vlci

Ich aktivity ohrozujú bezpečnosť na Slovensku, povedala Zemanová.

SaS podala návrh na rozpustenie proruského združenia Noční vlci
Zjazd združenia Noční vlci. Foto: TASR/AP

Podľa SaS sú aktivity proruského a proputinovského združenia Noční vlci v rozpore so zákonom o združovaní občanov a môžu viesť k páchaniu trestného činu ohrozenia mieru. Strana preto podala podnet na ich rozpustenie.

Informovala o tom v stredu (23. 3.) predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová s tým, že podľa nej nejde o žiadne nevinné združenie motorkárov. Riadia sa prísnym vojenským poriadkom a ich aktivity okrem šírenia propagandy zahŕňajú aj bojový výcvik, dodala.

„Považujeme za neprípustné, aby na Slovensku oficiálne existovali skupiny a združenia, ktoré obhajujú vojnu na Ukrajine a velebia ruského prezidenta Vladimira Putina,“ povedala Zemanová.

Poslankyňa informovala, že Noční vlci na Slovenskú pôsobia v rámci dvoch občianskych združení – NV Europa a Múzeum historických vozidiel Trnava.

Zemanová podotkla, že ruskí opoziční novinári označujú Nočných vlkov za gang radikálnych nacionalistov a násilníkov. Podľa údajov z roku 2013 Rusko financuje ich združenia na Slovensku sumou 100 miliónov rubľov (zhruba 853 000 eur) ročne.

Upozornila aj na osobu Jozefa Hambálka, ktorého označila za ústrednú postavu zoskupenia pri poskytovaní zázemia na Slovensku. „Necháva sa oslovovať ako šéf európskeho štábu Nočných vlkov a pôsobí aj ako prezident motoklubu Noční vlci Európa,“ vysvetlila.

Hambálek sa mal podľa Zemanovej deň pred začatím invázie Ruska na Ukrajine stretnúť na bratislavskom Slavíne s ruským veľvyslancom Igorom Bratčikovom. „Pre Slovensko to môže znamenať vážne bezpečnostné riziko,“ dodala.

Poslanec Ján Benčík (SaS) pripomenul, že Noční vlci nedávno uviedli svoj bojový útvar do pohotovosti. Podľa neho je tiež známe, že v minulosti sa zapájali do bojov na Donbase a zapájajú sa aj teraz v bojoch na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko