Na hlavný obsah

Štát najal súkromnú firmu na pomoc utečencom. Špecifiká neprezradil

Mnohí stále tvrdia, že štát nepomáha.

Štát najal súkromnú firmu na pomoc utečencom. Špecifiká neprezradil
Na snímke dobrovoľnícka pomoc utečencom z Ukrajiny. Foto: RTVS

Už takmer mesiac na Slovensko prichádzajú vojnoví utečenci z Ukrajiny. Doteraz ich cez hranice prešlo vyše 250 000. Od začiatku sa zdvihla vlna solidarity a prišli stovky dobrovoľníkov. Mnohí však upozornili, že štát vo veci nepomáha.

Ministerstvo vnútra preto na organizáciu prác na hranici najalo súkromnú firmu. To, kedy začne pomáhať a ako bude pomoc vyzerať, však stále nepovedalo. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Jednou z pomáhajúcich iniciatív je aj Kto pomôže Ukrajine. V bratislavskom nákupnom centre otvorili humanitárny obchod. Zbierajú potraviny aj materiálnu pomoc.

Menší tlak, lepšia koordinácia

Utečenci, ktorí preukážu totožnosť, si môžu prísť zadarmo zobrať to, čo potrebujú. Iniciátorka Zuzana Suchová hovorí, že organizácia pomoci sa pomaly zlepšuje.

„Koordinuje sa aj v rámci samospráv, koordinuje sa pomoc v rámci štátu. Ja si myslím, že to postupne nabehne ako partnerská spolupráca všetkých zapojených subjektov,“ povedala.

Lepšiu organizáciu potvrdzuje aj grékokatolícky kňaz František Engler, ktorý na východnej hranici pôsobí od vypuknutia vojny. Dopĺňa však, že nápor je už menší.

„Nie je to taký tlak, ako tomu bolo na začiatku. Je to už také organizovanejšie, ale tých ľudí je tak trochu menej. Mnohých stretávame, mnohí sa aj vracajú naspäť na Ukrajinu,“ zhodnotil.

Štát najal súkromnú firmu

Podľa ústredného riaditeľa kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michala Kaliňáka je utečenecká kríza stále na pleciach dobrovoľníkov, mimovládnych organizácií a samospráv. Aj keď priznáva, že štát je už aktívnejší.

„Starostovia a primátori sa neraz pýtajú, v akom stave sú štátne hmotné rezervy a či štát očakáva, že samospráva bude kupovať postele alebo matrace,“ uviedol.

Ministerstvo vnútra na práce na východných hraniciach najalo súkromnú firmu – za viac než 2,5 milióna eur má zabezpečovať organizáciu dobrovoľníkov, administratívu, aj informačný servis.

Podľa Xénie Makarovej z Nadácie Zastavme korupciu je zmluva finančne aj právne v poriadku, no dodáva: „Stále by sa mala sledovať v prvom rade hospodárnosť aj s verejnými prostriedkami. Určite bude ale potrebná aj spätná kontrola. Nemyslím si, že rezort by mal mať problém sa k tomu nejako vyjadriť.“

Ministerstvo na otázky RTVS, kedy firma začne pôsobiť, ako bude pomoc vyzerať a prečo namiesto podpory mimovládnych organizácií najalo súkromnú firmu, doposiaľ neodpovedalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál