Na hlavný obsah

USA uvalili proti Rusku ďalšie sankcie, mieria na technologický sektor

Ide už o niekoľký balík opatrení v poradí.

USA uvalili proti Rusku ďalšie sankcie, mieria na technologický sektor
Na snímke vlajky Spojených štátov a Ruska. Foto: pexels.com/ČTK/DPA/koláž RTVS
vlajky Spojených štátov a Ruska
Na snímke vlajky Spojených štátov a Ruska.Foto: pexels.com/ČTK/DPA/koláž RTVS
Foto: pexels.com/ČTK/DPA/koláž RTVS

Spojené štáty vo štvrtok (31. 3.) oznámili ďalší balík sankcií smerujúcich na Rusko v súvislosti s jeho útokom na Ukrajinu. Nové postihy mieria na ruský technologický sektor vrátane najväčšieho ruského výrobcu polovodičov firmy Mikron.

Cieľom nových opatrení je okrem iného podľa amerického ministerstva financií zamedziť možnému obchádzaniu už existujúcich amerických sankcií.

Sankcie mieria spolu na 21 podnikov a 13 jedincov, ktorí podľa nich „hrajú rozhodujúcu úlohu vo vojnovej mašinérii Ruska“. „Budeme naďalej cieliť na vojnovú mašinériu (ruského prezidenta Vladimira) Putina, kým táto nezmyselná svojvoľná vojna neskončí,“ uviedla americká ministerka financií Janet Yellenová.

„Ruská armáda je závislá od západných technológií, ktoré sú kľúčové pre fungovanie jej obranného priemyselného sektora,“ pokračuje vyhlásenie. Tieto sankcie podľa ministerstva mieria aj proti „zákerným kybernetickým hráčom“.

Príprava na ďalšie sankcie

Washington tiež rozšíril počet priemyselných oblastí, na ktoré bude môcť zamieriť podobné postihy v budúcnosti. Otvoril tým možnosť sankcií týkajúcich sa ruského letectva, námorného priemyslu a výroby elektroniky.

USA na Rusko uvalili za posledné týždne už niekoľko balíkov sankcií, napríklad na jeho obranný sektor či na ruských vysokých vládnych činiteľov a oligarchov.

Rusko prijalo niektoré protiopatrenia, zakázalo okrem iného vstup do krajiny vysokým americkým činiteľom vrátane prezidenta Joea Bidena.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet