Na hlavný obsah

Naď: Ak nebudeme systém S-300 servisovať, tak do dvoch rokov bude nefunkčný

Slovensko trápi aj nedostatok kvalifikovaných pilotov stíhačiek.

Naď: Ak nebudeme systém S-300 servisovať, tak do dvoch rokov bude nefunkčný
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: TASR

Ak nebudeme systém S-300 servisovať a nakupovať náhradné diely, tak najneskôr do dvoch rokov bude ten systém nefunkčný. Pred rokovaním vlády to v stredu (23. 3.) uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

„Vedia to servisovať dve krajiny, a to je Rusko a Ukrajina. S Rusmi to principiálne robiť nebudeme a Ukrajina má svoje vlastné starosti, takže nie je cesta, ako ten systém udržiavať,“ vyhlásil.

Naď zdôraznil, že v momente, keď Rusko prestane porušovať medzinárodné právo a stiahne svoje jednotky, tak „nebudeme ani uvažovať nad presunom S-300 na Ukrajinu.“

Naď: Použitie jadrových zbraní je „žumpa“

„Od roku 1948 Rusko, predtým Sovietsky zväz, nerobí nič iné, len sa vyhráža,“ uviedol Naď. Akékoľvek vyhrážky zo strany vojnových štváčov nebude brať Slovensko pri svojom rozhodovaní o možnom presune systému S-300 do úvahy, dodal.

Minister obrany reagoval aj na vyhlásenia zo strany Ruska, ktoré hrozí použitím jadrových zbraní na Ukrajine. Naď vyhlásil, že používanie zbraní hromadného ničenia je „absolútny odpad a žumpa“.

„Pevne verím, že nebudú použité na Ukrajine, ale pri tých šialenostiach, ktoré robí ruský režim, by ma už neprekvapilo nič,“ skonštatoval.

Slovensko má problém aj s pilotmi stíhačiek

Minister obrany ozrejmil, že modernizáciu si vyžadujú viaceré oblasti slovenskej obrannej techniky – „zbrane, lietadlá, kybernetická obrana, tých projektov je veľa,“  povedal.

Problém je aj s nedostatkom kvalifikovaných pilotov, ktorí by lietali na stíhačkách MiG-29.

„S výcvikom pilotov sa prestalo už v minulom volebnom období a áno, dnes je problém nielen s technikou, ale máme problém aj s pilotmi,“ priznal Naď.

Dodal, že v súčasnosti má Slovensko menej ako 10 kvalifikovaných pilotov.

Minister obrany sa vyjadril aj k prípadnému zavedeniu bezletovej zóny, o ktorú žiada Ukrajina. Podľa neho by to znamenalo „konkrétne bojové operácie medzi Ruskou federáciou a NATO, a to nikto nechce“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko