Na hlavný obsah

Líder maďarskej opozície Márki-Zay sa vzdal mandátu poslanca

Chce založiť vlastnú stranu.

Líder maďarskej opozície Márki-Zay sa vzdal mandátu poslanca
Na snímke líder maďarskej opozície Péter Márki-Zay. Foto: TASR/AP

Líder maďarskej opozície Péter Márki-Zay sa po porážke v parlamentných voľbách vzdal poslaneckého mandátu. Potvrdil tak nedávne domnienky. Chce ďalej zostať starostom východomaďarského mesta Hódmezövásárhely a založiť vlastnú stranu. Povedal to vo štvrtok (7. 4.) televíznej stanici RTL Klub.

Zjednotená opozícia v nedeľných (3. 4.) voľbách výrazne zaostala za vládnou stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána. Tá získala 136 zo 199 kresiel v parlamente a upevnila si tak doterajšiu ústavnú väčšinu.

„V tejto situácii nechcem vzbudzovať dojem, že Maďarsko je parlamentná demokracia, kde má opozícia hoci aj minimálnu šancu v parlamente čokoľvek ovplyvniť,“ napísal Márki-Zay na facebooku.

Spojená opozičná koalícia Spoločne za Maďarsko vo voľbách dosiahla len na zisk 56 mandátov. Niektorí lídri koaličných strán okamžite pripísali vinu za prehru práve Márki-Zayovi.

Ten im teraz odkázal, že sa nenechá kritizovať od politikov, ako je expremiér a šéf Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány alebo predseda nacionalistického hnutia Jobbik Péter Jakab. Tí podľa neho nemali po voľbách ani odvahu postaviť sa spolu s ním na pódium, kde uznal porážku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet