Na hlavný obsah

Macron sa snaží získať hlasy voličov ľavice, vsadil na ekologické témy

V niekoľkých mestách sa protestovalo proti krajnej pravici.

Macron sa snaží získať hlasy voličov ľavice, vsadil na ekologické témy
Francúzsky prezident na predvolebnom mítingu v Marseille. Foto: ČTK/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý bude o týždeň v druhom kole prezidentských volieb usilovať o znovuzvolenie, v sobotu (16. 4.) usporiadal volebný míting v Marseille. V prejave sa usiloval o hlasy ľavice a venoval ho ekológii.

Súčasný prezident sľuboval zlepšenie životných podmienok pre mladých a vo štvrtiach na periférii veľkých miest. Macron pripomenul, že v Marseille má mnoho ľudí migrantský pôvod.

„Chcem, aby sa najbližších päť rokov nieslo v znamení úplnej premeny,“ povedal Macron pred stovkami priaznivcov, ktorí skandovali heslá ako „ďalších päť rokov“.

Veľkú časť prejavu venoval ekológii. Sľúbil väčšie nasadenie vlády v boji proti klimatickej zmene a zhrnul už prijaté opatrenia. Macron chce, aby sa Francúzsko stalo prvou veľkou rozvinutou ekonomikou, ktorá sa zbaví spotreby ropy, plynu a uhlia. Vyjadril, naopak, podporu jadru či vodíku.

Mélenchonovi voliči

V Marseille je poslancom Jean-Luc Mélenchon, šéf ľavicovej Nepodrobené Francúzsko (LFI). Mélenchon v prvom kole prezidentských volieb skončil pred týždňom tretí s viac ako 20 % preferencií.

Podľa odborníkov sa Macron musí pokúsiť získať týchto ľavicových voličov, ktorí sú často kritickí k jeho vládnemu pôsobeniu, aby si zdvihol šance na víťazstvo v druhom kole.

Práve ekológia je jedna z kľúčových tém pre priaznivcov ľavice. Macron spomenul, že budúci premiér bude priamo zodpovedný za „ekologické plánovanie„, čo je téma, o ktorej často hovoril práve Mélenchon.

V zhruba 30 francúzskych mestách v sobotu prebiehajú demonštrácie proti krajnej pravici, ktoré organizujú odbory a organizácie na ochranu ľudských práv. V Paríži sa očakáva účasť niekoľko tisíc ľudí.

Protesty, ktoré sú nepriamo zamerané proti nej, označila Marine Le Penová za „hlboko nedemokratické“. „Francúzom je podľa mňa nepríjemné pozorovať, ako je v uliciach cez demonštrácie spochybňovaná ich voľba,“ povedala Le Penová, ktorá v sobotu viedla kontaktnú kampaň v Eure-et-Loir na severe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet