Na hlavný obsah

Obviniť Rusko z genocídy na Ukrajine by mohlo viesť k rozšíreniu vojny, tvrdí Macron

Toto slovo má svoj význam, zdôraznil.

Obviniť Rusko z genocídy na Ukrajine by mohlo viesť k rozšíreniu vojny, tvrdí Macron
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: ČTK/ABACA/Blondet Eliot/ABACA

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok (14. 4.) vyhlásil, že obviniť Rusko z páchania genocídy na Ukrajine by mohlo viesť k rozšíreniu vojny a slovnej eskalácii.

„Slovo genocída má svoj význam“ a „treba ho charakterizovať právne, nie politikmi“, povedal Macron pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu France Bleu.

V prípade genocídy majú štáty povinnosť zasiahnuť

„Štáty, ktoré sa domnievajú, že ide o genocídu, majú podľa medzinárodného práva povinnosť zasiahnuť. Je to to, čo ľudia chcú? Nemyslím si to,“ vysvetlil šéf Elyzejského paláca.

Podľa neho by to znamenalo stať sa „spolubojovníkom“ vo vojne, čo by mohlo vtiahnuť do konfliktu aj západné krajiny v Severoatlantickej aliancii (NATO).

Macron povedal, že vo štvrtok (14. 4.) ráno hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý sľúbil, že s ním bude diskutovať o použití termínu genocída. Ďalší ich spoločný telefonát je naplánovaný ešte v priebehu štvrtka (14. 4.).

Zelenskyj v stredu (13. 4.) kritizoval francúzskeho prezidenta za to, že odmietol označiť zabíjanie na Ukrajine za genocídu. Takisto podrobil kritike Macronovo označenie Rusov za „bratský“ národ.

Ukrajinský prezident opakovane označil ruský vojenský útok za „genocídu“. Za pôvodcu tohto termínu sa považuje právnik poľsko-židovského pôvodu Raphael Lemkin.

Svetových politikov výraz rozdeľuje

Tento výraz v spojitosti s ruskou inváziou na Ukrajine použili aj americký prezident Joe Biden a kanadský premiér Justin Trudeau. Macron a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa k nim odmietli pridať.

Slovu genocída sa na stredajšej (13. 4.) tlačovej konferencii vyhol aj generálny tajomník OSN António Guterres. „Genocída je prísne definovaná v medzinárodnom práve. A my v OSN sa spoliehame na konečné právne rozhodnutie príslušných súdnych orgánov,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet