Na hlavný obsah

Poľsko a Česko spoločne požiadajú EÚ o peniaze na utečencov

Premiéri rokovali aj o dodávkach plynu.

Poľsko a Česko spoločne požiadajú EÚ o peniaze na utečencov
Premiéri Česka a Poľska - Petr Fiala (vľavo) a Mateusz Morawiecki. Foto: Twitter

Poľsko a Česká republika predložia Bruselu spoločný návrh, aby Európska únia poskytla osobitnú finančnú podporu pri zvládaní prílevu utečencov z Ukrajiny. Oznámil to poľský premiér Mateusz Morawiecki po rokovaní s predsedom českej vlády Petrom Fialom vo Varšave.

Do Poľska od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pricestovali tri milióny Ukrajincov, do Česka asi 300 000.

„Ukrajinci bojujú aj za našu zvrchovanosť a slobodu,“ zdôraznil Morawiecki a upozornil, že ukrajinskí utečenci v Poľsku pracujú v prospech krajiny, nejde teda len o jednostrannú pomoc zo strany Poľska.

Fiala uviedol, že obe krajiny sa doteraz dokázali s „neuveriteľnou utečeneckou vlnou“ z Ukrajiny vysporiadať. Upozornil však, že dlhodobo tento prílev nemožno zvládnuť bez solidárnej podpory ďalších krajín EÚ.

„Nemeníme stanovisko. Za migračnej krízy v roku 2015 sme boli proti kvótam a prerozdeľovaniu – a ani teraz nechceme prerozdeľovanie,“ povedal.

Pripomenul tým vtedajšie odmietnutie stredoeurópskych krajín EÚ pomôcť migráciou ťažko zasiahnutému Taliansku a Grécku prevzatím časti žiadateľov o azyl, často pôvodom z vojnou zničenej Sýrie, ale tiež z afrických krajín.

„Ľudia (z Ukrajiny) neutekajú, aby si zlepšili situáciu, ale aby si zachránili životy,“ upozornil Fiala.

Premiéri sa zhodujú

„Na väčšinu otázok sa pozeráme úplne zhodne,“ vyhlásil Fiala po rokovaní s poľským hostiteľom. Praha a Varšava podľa neho nepochybujú, že EÚ a NATO majú postupovať proti Rusku čo najtvrdšie. Ani o tom, že treba čo najviac podporovať Ukrajinu čeliacu agresii Ruska.

„Dohodli sme sa, že budeme veľmi intenzívne podporovať ďalšie sankcie proti Rusku. Budeme tlačiť, aby Ukrajina dostala kandidátske postavenie (v EÚ). Ukrajina potrebuje, aby sme jej dali najavo, že o ňu stojíme, že patrí do európskej rodiny, že EÚ jej otvára dvere,“ zdôraznil český premiér.

„Česko sa rozhodne nechystá pristúpiť na platenie (za ruský plyn) v rubľoch,“ ubezpečil Fiala. Nesúhlasí s postojom Maďarska, ktoré sa rozhodlo pristúpiť na platby v rubľoch, a mieni sa pokúsiť maďarské stanovisko zmeniť v dialógu s Budapešťou. „Ak neukážeme Rusku jednotu a zhodný postoj, prerobíme na tom všetci,“ varoval.

„Zásadne nesúhlasíme s maďarským stanoviskom v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Očakávame odsúdenie vojnových zločinov,“ zdôraznil Morawiecki.

Závislosť je veľká

Česko je na 90 % závislé od ruského plynu, pripustil Fiala. Praha sa chce závislosti od ruských fosílnych zdrojov zbaviť, a k tomu môže výrazne pomôcť Poľsko, uviedol s tým, že znovu sa má otvoriť rokovanie o vybudovaní plynovodu Stork 2 medzi oboma krajinami.

Česko by sa tiež chcelo podieľať na poľských termináloch umožňujúcich dovoz skvapalneného zemného plynu. Vznikne tiež pracovná skupina, ktorá by mala na starosti ďalší postup v situácii ruského rozhodnutia zastaviť ropu do rafinérií v Česku, ktoré vlastní poľská firma PKN Orlen.

Obaja premiéri tiež uviedli, že chcú v EÚ znovu otvoriť otázku obchodu s emisnými kvótami, ktorý ovplyvňuje ceny energií.

Fiala avizoval obnovenie tradície spoločných rokovaní vlád oboch krajín. To najbližšie by sa malo konať Prahe na prelome mája a júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet