Na hlavný obsah

Pomoc vlády s infláciou prišla neskoro a netýka sa najohrozenejších skupín, tvrdí opozícia

Koalícia kritiku odmieta.

Pomoc vlády s infláciou prišla neskoro a netýka sa najohrozenejších skupín, tvrdí opozícia
Snímka z diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12. Foto: RTVS

Vláda tento týždeň predstavila balík opatrení za 260 miliónov eur, ktorým chce tento rok pomôcť ľuďom so zvyšujúcou sa infláciou a zdražovaním. V budúcom roku pôjde na tento účel vyše jednej miliardy eur.

Opatrenia sa stretli s kritikou opozície ako aj koaličnej strany SaS. „Prekážam nám zvyšovanie daní, je to pre nás červená čiara,“ vysvetlil poslanec Miroslav Žiak (SaS), prečo strana s opatreniami nesúhlasí.

Zdroje na vyššiu finančnú pomoc rodinám chce vláda získať zvýšením dane pre približne 100 firiem.

Opozícia zas poukazuje na to, že pomoc je nedostatočná a prišla neskoro. „Toto robia iné krajiny už niekoľko mesiacov a vy ste prišli s pomocou len pre určité skupiny ľudí,“ vyhlásil poslanec a podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč.

Rovnaký názor zdieľa aj nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok. Ten upozorňuje, že vláda zabudla na najohrozenejšie skupiny obyvateľstva. „Pomoc je absolútne nedostatočná, koalícia sa vykašlala na najohrozenejšie skupiny – na dôchodcov a na pracujúcich s nízkym príjmom,“ povedal.

Podpredseda poslaneckého klubu OĽANO Milan Vetrák, naopak, hovorí o tom, že pomoc je dostatočná a týka sa aj dôchodcov. Upozornil na skoršie vyplácanie trinásteho dôchodku, zrušenie doplatkov na lieky a podporu „zodpovedných seniorov, ktorí sa dali zaočkovať“ a ktorým bol vyplatený takzvaný očkovací bonus.

Koniec či upevnenie právneho štátu na Slovensku?

„Na Slovensku prestal existovať právny štát a prestala existovať demokracia. Je to politická objednávka,“ reagoval Takáč na vzatie exministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) do väzby.

Ten čelí obvineniam zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Naopak, Vetrák si myslí, že právny štát na Slovensku sa týmto rozhodnutím upevnil. „Je vôbec niekto na Slovensku prekvapený, že Kaliňák skončil v putách? Spravodlivosť existuje, týmito rozhodnutiami sa upevňuje právny štát,“ vyhlásil.

Obvineniam čelí aj predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico. Na to, aby ho mohli zadržať, je však potrebný súhlas Národnej rady SR, pretože je poslancom.

OĽANO bude hlasovať za vydanie Fica

Už v sobotu (23. 4.) premiér Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy vyhlásil, že podporuje vydanie Fica na väzobné trestné stíhanie.

Vetrák potvrdil, že poslanci OĽANO budú hlasovať za jeho vydanie, lebo to „nie je účelové podanie,“ zdôraznil.

„To, čo sa udialo, iba potvrdilo, že táto vláda nie je schopná riadiť krajinu. Jej jediný cieľ je pozatvárať opozičných politikov, aby tu o dva roky nemali žiadnu opozíciu,“ uviedol Šutaj Eštok a zároveň potvrdil, že poslanci Hlasu-SD za Ficovo vydanie hlasovať nebudú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko