Na hlavný obsah

Robert Kaliňák ide do väzby

Rozhodnutie nie je právoplatné, Kaliňák podal sťažnosť.

Robert Kaliňák ide do väzby
Na archívnej snímke Robert Kaliňák. Foto: TASR

Obvineného exministra vnútra Roberta Kaliňáka vzali do väzby. V sobotu (23. 4.) podvečer o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.

Rozhodnutie nie je právoplatné. O sťažnosti bude rozhodovať Najvyšší (NS) SR. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) žiadal v jeho prípade kolúznu väzbu. Tá sa využíva pri podozrení, že by obvinený mohol pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených či mariť vyšetrovanie.

Obhajcovia: Argumentácia súdu bola veľmi strohá

Kaliňákovi obhajcovia David Lindtner a Milan Cíbik vyhlásili, že rozhodnutie súdu rešpektujú, ale nestotožňujú sa s ním. „Argumentácia súdu bola veľmi strohá, nedostali sme odpoveď na žiadny z argumentov, ktorý bol prezentovaný obhajobou,“ uviedol Cíbik.

„Jediné s čím sa s pánom sudcom stotožňujeme, je, že nášho klienta umiestnil na výkon väzby v Bratislave. A to z dôvodu, že advokáti sídlia v Bratislave a obvinený pochádza z Bratislavy, má tu rodinu,“ dodal Lindtner.

Lindtner tvrdí, že nedostali od súdu odpoveď ani na to, v čom sudca videl dôvody kolúznej väzby. Kolúzne dôvody podľa nich nie sú, keďže hlavní svedkovia už boli vypočutí.

„V tej veci nebol vypočutý ani jeden svedok. Všetky osoby, ktoré boli vypočuté, boli vypočuté pred začatím trestného stíhania, bez toho, aby boli pod sankciou trestného stíhania za krivú výpoveď,“ reagoval prokurátor ÚŠP Matúš Harkabus.

Väzobný výsluch absolvoval Kaliňák v piatok (22. 4.). Okrem neho rozhoduje ŠTS aj o väzbe obvineného Martina Ciriaka a advokáta Mareka Paru. V prípade advokáta by mal padnúť verdikt v nedeľu (24. 4.) ráno.

V rámci inej trestnej veci obvineného Martina Ciriaka podľa prokurátora súd konštatoval dôvod pokračovacej väzby.

„Bola nahradená dohľadom probačného a mediačného úradníka a monitorovacím zariadením,“ priblížil s tým, že súčasťou prípadu sú aj utajované skutočnosti. „Ide o korupčnú trestnú činnosť a priznal vinu,“ povedal prokurátor.

Hlas-SD vyjadril znepokojenie

Mimoparlamentný Hlas-SD rešpektuje rozhodnutie o väzbe pre obvineného exministra vnútra Roberta Kaliňáka, ale počká si na definitívne rozhodnutie.

Strana zároveň vyjadrila vážne znepokojenie nad tým, že trestné právo čoraz častejšie zneužíva vláda na boj proti politickej opozícii.

„Je neprípustné, aby väzbu využívali ako donucovací či politický nástroj. Rovnako je právne neakceptovateľné, aby namiesto dôkazov slúžili na obvinenia len výpovede stokrát spochybnených kajúcnikov,“ podotýka Hlas-SD.

Smer vyzýva na mobilizáciu

Strana Smer-SD vyhlásila, že stojí za Robertom Kaliňákom. V reakcii na rozhodnutie o jeho väzbe napísala, že „je to nevinný človek a je obeťou politických represálií.“

Upozornila na to, že sobotou sa začína na Slovensku doba temna, „kde sa opozícii zatvárajú ústa putami“. 

Strana zároveň zvoláva ľudí budúcu stredu (27. 4.) pred parlament na „mobilizáciu za demokraciu a právny štát“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko