Na hlavný obsah

Predvolebná kampaň vo Francúzsku sa skončila. Cez víkend sa rozhodne o víťazovi

V Paríži je hlásených viacero demonštrácií.

Predvolebná kampaň vo Francúzsku sa skončila. Cez víkend sa rozhodne o víťazovi
Na snímke v televíznej debate zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho vyzývateľka Marine Le Penová. Foto: TASR/AP

Vo Francúzsku o polnoci sa skončila kampaň pred druhým kolom prezidentských volieb. Voličom sa kandidáti na post hlavy štátu Emmanuel Macron a Marine Le Penová pripomínajú už len plagátmi vylepenými v uliciach.

Politickú orientáciu jednotlivých štvrtí možno odhadovať podľa nápisov a kresieb, ktoré zdobia plagáty kandidátov. Napätie stúpa a kvôli ohláseným demonštráciám sa v uliciach objavuje množstvo policajtov.

Nacionalistka Le Penová navrhuje mnohé radikálne riešenia, ktoré pripadajú časti Francúzov príťažlivé. Skorší odchod do dôchodku, väčšia suverenita a národná hrdosť pre Francúzsko, zastavenie migrácie. Iní však jej názory považujú za príliš radikálne a nebezpečné.

Na plagátoch tridsaťpäťročnej blondíny v kostýmčeku vo štvrti Vanves pribudli fúzy nápadne podobný tým, aké nosil nacistický vodca Adolf Hitler. Vedľa je nápis „zastavte fašistov“.

„Ak tento rok nevyhrá Le Penová, tak o päť rokov bude mať Francúzsko arabského prezidenta,“ myslí si dôchodkyňa Reine. Napriek obavám z rastúceho počtu Arabov vo Francúzsku bude v nedeľu (24. 4.) jej hlas patriť Macronovi.

„Ak však Macron nebude dodržiavať to, čo sľúbil, v júnových (parlamentných) voľbách sa mu to vráti,“ dodáva žena.

V Paríži sú hlásené demonštrácie

V Paríži je na sobotu (23. 4.) ohlásených hneď niekoľko demonštrácií. Na Place d’Italie sa stretávajú stúpenci protestného hnutia žltých viest, v priľahlých uliciach už od skorého rána stoja desiatky policajných dodávok a strážcovia zákona v nepriestrelných vestách a s kuframi plnými zbraní.

K dianiu vo svojom okolí sa odmietajú vyjadrovať, odkazujú na vedenie zásahu. To má však plné ruky práce s prípravami na dohľad nad demonštrantmi pre prípad, že by sa situácia vymkla spod kontroly.

Usporiadatelia protestov uvádzajú, že bojujú za sociálnu, daňovú a klimatickú spravodlivosť, a tiež proti zdražovaniu základných životných potrieb, ako je benzín, elektrina a podobne.

Žiadajú zrušenie očkovacieho preukazu proti koronavírusu a sú proti štátnemu násiliu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet