Na hlavný obsah

Premiér Heger navštívil Buču: Tento pohľad mnou hlboko otriasol

Buča je podľa neho "pomníkom ruského barbarstva".

Premiér Heger navštívil Buču: Tento pohľad mnou hlboko otriasol
Premiér SR Eduard Heger na Ukrajine v Buči. Foto: Úrad vlády SR

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) v piatok (8. 4.) v rámci cesty na Ukrajinu navštívil aj mesto Buča neďaleko Kyjeva. V blízkosti hlavného mesta našli ukrajinské jednotky v predošlých dňoch po odchode ruských síl masový hrob. Tam pochovali zhruba 300 ľudí.

Premiér pripomenul, že oslobodení Buče „sa celý svet dozvedel desivé fakty o ruskej agresii“. „Zdevastované mesto a desiatky mŕtvych civilistov, ktorých zavraždili krutým spôsobom. Videl som aj masové hroby a vôbec nebudem preháňať, ak poviem, že tento pohľad mnou hlboko otriasol,“ poznamenal na sociálnej sieti.

Buča je podľa neho „pomníkom ruského barbarstva“. Na mieste zapálili sviečky za obete vojny spolu s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou.

„Nesmieme dovoliť (ruskému prezidentovi) Vladimirovi Putinovi pokračovať v jeho vojnových zločinoch páchaných voči ukrajinskému ľudu. Vojnové zločiny musia byť spravodlivo potrestané a Slovensko prispeje k tomu, aby sa všetky vojnové zverstvá vyšetrili,“ skonštatoval.

Dodal, že víta iniciatívu šéfky EK, ktorá chce vytvoriť európske vyšetrovacie tímy. „Úprimnú sústrasť všetkým, ktorí prišli o svojich blízkych. Ich smrť neostane nepotrestaná,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko