Na hlavný obsah

Ruská strana priznala značné straty. Peskov: Je to pre nás obrovská tragédia

Informuje však aj o náraste strát Ukrajincov.

Ruská strana priznala značné straty. Peskov: Je to pre nás obrovská tragédia
Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Foto: SITA/AP

Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu prišlo zhruba o 18 900 vojakov, uviedla vo štvrtok (7. 4.) ukrajinská armáda. Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov neskôr v rozhovore so stanicou Sky News pripustil, že Rusko na Ukrajine utrpelo značné straty.

O náraste strát ukrajinských síl, naopak, informovalo ruské ministerstvo obrany. Podrobné informácie, ktoré uvádzajú obidve bojujúce strany, nemožno nezávisle overiť.

Ukrajinské a ruské tvrdenia

Ukrajinský generálny štáb podľa agentúry Ukrinform tiež tvrdí, že Moskva doteraz stratila okrem iného 698 tankov, 1 891 bojových obrnených vozidiel, 332 delostreleckých systémov, 108 salvových raketometov, 55 systémov protivzdušnej obrany, 150 lietadiel, 135 vrtuľníkov, 1 358 vozidiel, 111 bezpilotných lietadiel, 76 cisterien a štyri raketové odpaľovacie zariadenia.

Ruská armáda od začiatku „zvláštnej vojenskej operácie“, ako Moskva nazýva vojenskú inváziu na Ukrajinu, hlási okrem iného zničenie 125 lietadiel, 93 vrtuľníkov, 413 bezpilotných lietadiel, 227 protilietadlových raketových systémov, 1 987 tankov a ďalších obrnených bojových vozidiel, 218 raketometov, 866 diel a mínometov.

Podľa agentúry TASS to oznámil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ukrajinská strana údaje o stratách svojich ozbrojených síl neuvádza a zdržanlivá je, pokiaľ ide o ruskú armádu, aj Moskva.

Ruské ministerstvo obrany naposledy koncom marca oznámilo, že počas „špeciálnej operácie“ prišlo o život 1 351 ruských vojakov. Ruská služba stanice BBC v stredu (6. 4.) uviedla, že zhruba 20 % doteraz identifikovaných padlých ruských vojakov na Ukrajine sú dôstojníci.

Peskov: Obrovská tragédia

„Máme značné straty, je to pre nás obrovská tragédia,“ vyhlásil Peskov v britskej Sky News. Hovorca Kremľa tiež uviedol, že Moskva stiahla svoje vojenské jednotky z okolia Kyjeva a Černihivu, aby preukázala dobrú vôľu pri rusko-ukrajinských rokovaniach.

K Mariupolu Peskov povedal, že obliehané mesto je súčasťou takzvaných ľudových republík v ukrajinskom Donbase. Tých nezávislosť od Kyjeva uznala Moskva krátko pred svojím vpádom do susednej krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet