Na hlavný obsah

Ukrajina vyhlásila potopený krížnik Moskva za súčasť svojho kultúrneho dedičstva

Ku dnu išiel minulý týždeň.

Ukrajina vyhlásila potopený krížnik Moskva za súčasť svojho kultúrneho dedičstva
Na archívnej snímke zo 17. decembra 2015 ruský krížnik Moskva. Foto: TASR/AP

Ukrajinské úrady považujú vrak potopeného ruského krížnika Moskva za súčasť podmorského kultúrneho dedičstva Ukrajiny. Na facebooku to oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany.

Plavidlo, ktoré označujú za vlajkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily, sa potopilo minulý týždeň. Kyjev uvádza, že loď zasiahol protilodnými strelami, Moskva takúto verziu udalostí odmieta.

„Podľa Dohovoru o ochrane svetového kultúrneho a prírodného dedičstva sú všetky známky ľudskej aktivity na dne Čierneho mora v medziach ekonomickej aktivity nášho štátu majetkom Ukrajiny,“ napísalo ukrajinské ministerstvo obrany.

Nevie sa, čo presne viedlo k potopeniu tejto ruskej vojnovej lode. Rusko tvrdí, že sa krížnik Moskva potopil v rozbúrenom mori, keď sa ho po explózii a požiari munície snažili odtiahnuť do prístavu. Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že loď zasiahli ukrajinské protilodné strely Neptún. Americkí predstavitelia sa prikláňajú skôr k ukrajinskej verzii.

Rusko tiež uvádza, že celú posádku bezpečne evakuovali. Nezávislý ruský denník Novaja gazeta Európa však tvrdí iné. S odvolaním sa na matku jedného z členov posádky informoval, že pri potopení krížnika mohlo zahynúť cca 40 ruských vojakov. Tiež píše, že ďalší sú nezvestní alebo zranení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet