Na hlavný obsah

Ukrajinci nesmú dostávať väčšiu pomoc, ako dostávajú občania SR, zhodli sa Krajniak a Richter

Na darovanie systému S-300 majú odlišný názor.

Ukrajinci nesmú dostávať väčšiu pomoc, ako dostávajú občania SR, zhodli sa Krajniak a Richter
Na kombosnímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) a podpredseda Výboru NR SR pre sociálne veci Ján Richter (Smer-SD). Foto: TASR/RTVS

„Ukrajinci nesmú dostávať väčšiu pomoc, ako dostávajú občania Slovenskej republiky. Samozrejme, že chceme pomôcť každému Ukrajincovi,“ povedal to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina).

„Neexistuje však, aby na dlhú dobu štát preplácal komukoľvek vyššiu sumu ako slovenskému občanovi, ktorý má nárok na nejakú sociálnu pomoc,“ doplnil.

„Budúci týždeň podpíšeme memorandum s UNICEF-om. Šesť mesiacov bude sociálna pomoc hradená zo zdrojov OSN, nebudú ju hradiť občania SR. Kompenzačný príspevok či zdravotná pomoc bude tiež hradená z týchto zdrojov. My máme šesť mesiacov na to, aby sme odídencom pomohli nájsť prácu,“ dodal Krajniak.

Podpredseda Výboru NR SR pre sociálne veci Ján Richter (Smer-SD) tvrdí, že je aktuálne dôležité riešiť problémy na Slovensku. „Musíme sa vrátiť domov a riešiť problémy, ktoré má Slovensko. To vláda nerobí. Ako keby sa prikryla dekou vojny a neriešia situáciu doma,“ povedal.

Richter tvrdí, že pomôcť treba aj dôchodcom. „Jednota dôchodcov Slovenska dáva jasné signály,“ dodal. Podľa Krajniaka dôchodcom pomohli očkovacím bonusom. „Až 816 000 dôchodcov dostalo vyše 238 miliónov eur v očkovacom bonuse,“ uviedol Krajniak. Richter tvrdí, že išlo len covidové opatrenie.

Krajniak v relácii spomenul zastropovanie cien energií, čo Richter skritizoval s tým, že ide o opatrenie do budúcnosti.

Krajniak súhlasí s darovaním systému S-300

Poslanci sa vyjadrili aj k darovaniu systémov S-300 Ukrajine. Krajniak uviedol, že čin je výhodný aj pre Slovensko, pretože systému sa končila životnosť.

„Slovenská republika dostane štyri batérie systému Patriot. Budú tu toľko, koľko ich budeme potrebovať. To bola dohoda NATO,“ dodal s tým, že protivzdušná ochrana Slovenska sa zlepší. „Dostávame štyri batérie Patriotov zadarmo do momentu, kým sa rozhodneme, či ich kúpime alebo kúpime niečo iné.“

Richter operáciu kritizuje

Opozícia darovanie S-300 kritizuje. „Systém S- 300 bol náš. Navyše ho obsluhovali slovenskí vojaci. Teraz sem prišli Patrioty, ale obsluhovať ich budú cudzí vojaci. Niekedy sa musíme dostať do pozície, aby sme mali vlastné systémy,“ tvrdí Richter.

„Práve preto sme urobili dohodu, že naši vojaci sa ich naučia obsluhovať. Ak ich teda kúpime, aby s nimi vedeli pracovať,“ reagoval Krajniak.

Ako dodal, ide pre Slovensko o veľmi „výhodnú operáciu“. Systém S-300 podľa neho nebol schopný pokryť ochranu celého územia SR. „Ale štyri batérie budú schopné pokrývať všetky svetové strany SR.“

Reakcie z ruskej strany sa neobáva, pretože S-300 slúži na obranu, nie na útok. „Možno ste zaregistrovali, že Česko dodáva tanky, ostatné štáty dodávajú aj útočné zbrane. My sme odovzdali obranný systém,“ vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko