Na hlavný obsah

USA zvažujú vyslať do Kyjeva vysokopostaveného činiteľa

Mohol by ním byť i Biden.

USA zvažujú vyslať do Kyjeva vysokopostaveného činiteľa
Na ilustračnej snímke Biely dom vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Biely dom v súčasnosti zvažuje, či má poslať na návštevu Kyjeva svojho vysokopostaveného predstaviteľa, aby tak Spojené štáty preukázali Ukrajine podporu. V noci na štvrtok (14. 4.) o tom informoval portál Politico, ktorému túto informáciu poskytli nemenovaní americkí predstavitelia.

Medzi kandidátmi, ktorí by mohli Kyjev navštíviť, je aj americký prezident Joe Biden či viceprezidentka Kamala Harrisová. Oveľa pravdepodobnejšie však je, že na Ukrajinu pocestuje buď minister zahraničných vecí Antony Blinken alebo minister obrany Lloyd Austin, uviedli americkí predstavitelia.

Politico pripomína, že Biden aj Harrisová nedávno navštívili Poľsko – členskú krajinu Severoatlantickej aliancie, ktorá s Ukrajinou susedí.

Ak sa Biely dom rozhodne niekoho poslať do Kyjeva, tak je isté, že o tom nebude z bezpečnostných dôvodov vopred informovať. Návšteva sa nakoniec ani nemusí uskutočniť pre rýchlo meniacu sa situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine, upozorňujú predstavitelia.

Cesta vysokopostaveného amerického predstaviteľa do Kyjeva by mala podľa portálu Politico pre Washington i Kyjev veľmi symbolický charakter. USA by potvrdili svoj záväzok k Ukrajine vzdorujúcej ruskej invázii a Kyjev by zase hostil dôležitého amerického predstaviteľa.

To tiež pripomína, že do Kyjeva na stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v uplynulých týždňoch cestovalo niekoľko európskych predstaviteľov.

Politico spomína napríklad predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú či britského premiéra Borisa Johnsona. V stredu (13. 4.) Kyjev spoločne navštívili i prezidenti štyroch krajín – Estónska, Litvy, Lotyšska a Poľska. Kyjev navštívil aj slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO).      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet